1του Νίκου Γκανίλα-Πολιτικού μηχανικού, ιδρυτικού μέλους της Ανασυγκρότησης Μηχανικών

Απομακρύνονται συνεχώς οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, που θα σημάνουν το τέλος της δημοσιονομικής περιπέτειας της χώρας. Ούτε το κούρεμα του χρέους, ούτε η ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (που λήγει το επόμενο τρίμηνο), ούτε η έξοδος στις αγορές (που προγραμμάτιζε η Κυβέρνηση στο τέλος του 2017), είναι ορατά το επόμενο έτος. Εκτός αυτού η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο γύψο ενάμιση χρόνο από την επιβολή των capital controls και το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν πλέον αγώνα επιβίωσης αδυνατώντας να προβούν σε νέες επενδύσεις.

Παράλληλα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς μειούμενες από το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων προς επένδυση ανέρχονταν το 2013 στα 2.12 δις. Ευρώ, το 2014 στα 1.26 δις. Ευρώ, ενώ το 2015 στα -261 εκατ. ευρώ (δηλ. έχουν αρνητικό πρόσημο), που σημαίνει αρχόμενη αποεπένδυση των ξένων με αντίστοιχη φυγή κεφαλαίων. Η ίδια τάση παρατηρείται και στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν απλούστατα ότι οι ξένοι επενδυτές απέχουν από το να επενδύουν στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής αστάθειας , της δυσμενούς φορολόγησης και της πολιτικής ρευστότητας.olp2

Αλλά και οι πολυσυζητημένες ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν στη χώρα μας εδώ και 6 χρόνια. Η μοναδική που έχει προχωρήσει είναι του ΟΛΠ, και αυτή λόγω των πιέσεων της Κινεζικής Κυβέρνησης, της μεθοδικότητας των Κινέζων και της υπομονής που δείχνουν απέναντι σε Υπουργούς τύπου Δρίτσα (ας μην ξεχνάμε ότι άλλα συμφώνησε με τους Κινέζους και άλλη σύμβαση για κύρωση έφερε στη Βουλή προσπαθώντας να τους εξαπατήσει). Δυστυχώς ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ, σε σημείο που να έχει αρχίσει να συνεισφέρει στην Ελλ. Οικονομία και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

imagehandlerΣτους τομείς απασχόλησης των Μηχανικών δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάκαμψης μέσα στην επόμενη διετία. Στον τομέα των Δημοσίων έργων, το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, πρακτικά, έχει μηδενίσει. Και βέβαια δεν υπάρχει κανείς αφελής που να πιστεύει ότι θα διατεθούν κονδύλια για τα Δ.Ε. από τους επόμενους προυπολογισμούς, την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι δαπάνες για την Υγεία, τα ασφαλ. Ταμεία κλπ. Στον τομέα της κατοικίας (κύριας κ. παραθεριστικής) είναι τέτοιος ο βαθμός απαξίωσης λόγω της άγριας φορολόγησης και τόσο μεγάλη η πτώση των τιμών, που έχει βάλει απαγορευτικό σε οποιαδήποτε σκέψη επένδυσης. Ιδιαίτερα μάλιστα αν σκεφθεί κανείς τον μεγάλο αριθμό κατοικιών που θα εκποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων, αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης του τομέα από τις τράπεζες. Στον τομέα των βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, δεν κινείται τίποτα λόγω της οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεων, των οποίων το μέλλον προμηνύει λουκέτα παρά επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Στο χώρο των μεταφορών και της ενέργειας τα πράγματα κινούνται τόσο αolometopi-epithesi-die-welt-se-tsipra-einai-aschetos-kai-geloios-220ργά, ώστε το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει ούτε τα επόμενα 2 χρόνια.

Μέσα σε ένα τόσο ζοφερό κλίμα, εντύπωση προκαλεί η αφασία των Κυβερνώντων απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Η ατολμία και η αναποφασιστικότητα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν στο σημείο της εχθρικής αντιμετώπισης των επενδυτών. Έχουμε φθάσει ακόμη και στην  επίκληση των φυσικών φαινομένων  από τον ημιμαθή Πρωθυπουργό, όπως η θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου, που όταν αποσυμπιεσθεί θα προκαλέσει την ανάταξη της οικονομίας !!!

17004Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι Μηχανικοί, που δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα για τα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια. Και όσοι από τους νέους Μηχανικούς δεν μεταναστεύσουν, τείνουν να αποτελέσουν ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, που πέρασε και δεν ακούμπησε, ούτε από τα γραφεία μελετών, ούτε από τα εργοτάξια, ούτε από την βιομηχανία, αφού πλέον δεν υπάρχει τίποτα από αυτά στην Ελλάδα…

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account