Άρθρο-Παρέμβαση του Νίκου Γκανίλα, προέδρου της Αντιπροσωπείας της Ανασυγκρότησης Μηχανικών.

Είναι χαρακτηριστική η υστέρηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2016, όπως προκύπτει από τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού 2016. Δαπανήθηκαν για το ΠΔΕ 2016, 6.288 δις. έναντι του στόχου των 6.75 δις. που είχε τεθεί στον προυπολογισμό 2016. Παρατηρήθηκε δηλαδή μία υστέρηση του ΠΔΕ κατά 462 εκατ., η οποία μάλιστα ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2016 -ως μείωση των δαπανών του δημοσίου!

Αλλά και οι δαπάνες του ΠΔΕ 2017, παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση σύμφωνα με τα στοιχεία του δεκάμηνου, όπου οι δαπάνες έφθασαν τα 1.979 δις. παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1.087 δις!

Σημειωτέον ότι για το 2017 το ΠΔΕ είχε προυπολογισθεί στα 6.75 δις., ενώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν δαπανηθεί 1.979 δις (δηλ. πιάσαμε το 29.3 % της πρόβλεψης)!

Από το συνολικό ποσό μάλιστα των 6.75 δις, μόνο το 1δις αποτελεί την εθνική συμμετοχή…

Ο Υπουργός υποδομών μεταφορών και δικτύων συν. Χρήστος Σπίρτζης

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η κατ΄ εξακολούθηση υστέρηση των δαπανών των ΠΔΕ, οφείλεται στην ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και του αρμόδιου Υπουργείου να εντάξουν ώριμα έργα και να προωθήσουν τις υπαγόμενες δράσεις στο ΠΔΕ. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΔΕ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, και με τον τρόπο αυτόν αναπτυξιακοί πόροι να μετατρέπονται σε κοινωνικές παροχές, συνθλίβοντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια «εν τη γενέσει της»!

Οι Έλληνες Μηχανικοί πιστεύουν ότι το ΠΔΕ αποτελεί το αναγκαίο οξυγόνο για τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και για τις υποδομές της πατρίδας μας. Με μία πολύ μικρή συμμετοχή μάλιστα του Δημοσίου (μόλις 1 δις εθνικών πόρων). Η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ στα 6.75 δις. (που ούτε και αυτές επιτυγχάνονται), ενώ στο παρελθόν της κανονικότητας έφθαναν ακόμη και τα 15 δις., ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και προοιωνίζει την κατάρρευση του κατ. Κλάδου. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση του ΠΔΕ, ώστε μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η Ανασυγκρότηση Μηχανικών με  την παραπάνω ανάλυσή της, επισημαίνει έναν ακόμη τομέα παρέμβασης του ΤΕΕ, και σύντομα θα απαιτήσει την ανάληψη δράσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι θεωρεί ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στον κλάδο.

Με θλίψη όμως διαπιστώνουμε την πλήρη έλλειψη προβληματισμού, θέσεων και δράσεων από την διοίκηση, σε σημείο που να πιστεύει κανείς ότι τα προβλήματα επιβίωσης των Μηχανικών δεν τους αγγίζουν!

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account