Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 5-4-2016

tsipras3Είναι φαίνεται στο DNA αυτής της χώρας να παράγει ανεπαρκείς πολιτικούς, οι οποίοι μάλιστα φαντασιώνονται τον εαυτό τους ως…εθνοσωτήρα και οι οποίοι με τις εμπνεύσεις τους οπισθοδρομούν τη χώρα μερικές δεκάδες χρόνια….

Ένας εξ αυτών είναι και ο ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένος, ο οποίος φαντασιώνεται να νεκραναστήσει το χρεοκοπημένο θεσμό των ΜΟΜΑ και να τον μετατρέψει από μια στρατιωτική υπηρεσία υποστηρικτική του σώματος του Μηχανικού,σε έναν φορέα μελέτης και κατασκευής δημοσίων έργων…Φαίνεται μάλιστα πως ενθαρρύνθηκε από την επιτυχή κατασκευή των παραγκομαχαλάδων που στήθηκαν άρον άρον από τη ΜΟΜΑ, για να στεγάσουν τους ατυχείς μετανάστες, κάτω από αδιαφανείς -σύμφωνα με την αντιπολίτευση-διαδικασίες και με την επίκληση (πάντα) του κατεπείγοντος.

Είναι ενδιαφέρον μάλιστα το γεγονός, ότι οι αυτοσχεδιασμοί του ΥΠΕΘΑ, έρχονται να συμπληρώσουν τις προσπάθειες πλειάδας υπουργών,για την εξουδετέρωση των ανεξαρτήτων αρχών,ιδιαίτερα στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, με πρόσφατο παράδειγμα, την αναβολή της υποχρεωτικής διεξαγωγής των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για το…2017 και την ουσιαστική αντικατάσταση,με τοmoma4 νέο νομοθετικό πλαίσιο, της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπ. Υποδομών.

Όμως η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων,είναι σημαντική και είναι η άμυνα της πατρίδας μας και όχι η παραγωγή τεχνικών έργων.Αυτή είναι δουλειά των μηχανικών,των εργοληπτών και χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Για την ιστορία οι ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως), συστήθηκαν μεταπολεμικά για να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας, που είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της από τον πόλεμο, και ασχολούνταν με αποναρκοθετήσεις περιοχών και με κατασκευές έργων υποδομής σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως τη δεκαετία του ’50), σε εποχές που υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και Μηχανικοί, ιδιαίτερα μάλιστα σε σχέση με τον όγκο των αναγκαίων έργων.

Οι ΜΟΜΑ, είχαν μεν στρατιωτική διοίκηση και διαχείριση, στελεχώθηκαν όμως με ιδιώτες (κυρίως χειριστές μηχανημάτων, τεχνίτες, εργάτες κλπ.). Με την πάροδο του χρόνου όμως η λειτουργία τους κρίθηκε ασύμφορη λόγω του μεγάλου λειτουργικού κόστους και του υπερβολικού κόστους των εκτελεσμένων έργων, που αφορούσαν κυρίως σταθερές προσλήψεις ιδιωτών και την πληθώρα άχρηστου προσωπικού, στις οποίες επιδόθηκαν με ζήλο οι τότε κυβερνήσεις. Με αποτέλεσμα τη διάλυσή τους το 1992 και την εκποίηση των μηχανημάτων σε ιδιώτες.

Σήμερα όμως στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα Μηχανικών μελετητών-κατασκευαστών, πλήθος εργοληπτικών εταιρειών μικρών και μεγάλων, καθώς και μηχανικών μέσων διαθέσιμων και στα πλέον μακρινά σημεία της χώρας. Η σημερινή κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με τις δεκαετίες του 50 και 60. Και εκτός αυτού είναι ο τεχνικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, αφού οι Μηχανικοί στο σύνολό τους είναι ή άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ή μετανάστες.

Υπό αυτές τις συνθήκες η απόφαση του κ. Καμμένου στρέφεται ευθέως κατά της επαγγελματικής επιβίωσης των Μηχανικών, οι οποίοι αποτελούν το θεσμοθετημένο από την πολιτεία κλάδο, μελέτης και κατασκευής τεχνικών έργων (ιδιωτικών και δημόσιων) και επιχειρείται από την κυβέρνηση απροκάλυπτα η μείωση της επαγγελματικής τους ύλης.

Επιπλέον, μια τέτοια υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το στρατιωτικό προσωπικό και θα πρέπει να προσλάβει ιδιώτες (όπως και στο παρελθόν). Επειδή όμως απαγορεύονται οι προσλήψεις, οι ιθύνοντες κατέληξαν στη λύση να προσλαμβάνει ως έμμισθους (με μισθό υπαξιωματικού) όσους μηχανικούς ή τεχνικό προσωπικό δηλώνουν παράταση της θητείας τους για ένα ή δύο χρόνια, με αποτέλεσμα βέβαια την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ έχει συμφωνηθεί η περικοπή τους.

αρχείο λήψης (2)Η κουτοπονηριά του…»νομοθέτη»που διακρίνει τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης φθάνει μέχρι του σημείου να πιστεύει ότι θα ξεγελάσει τους δανειστές και θα στήσει έναν μηχανισμό πρόσληψης ημετέρων. Ομολογεί μάλιστα –αφελώς- ο ΥΠΕΘΑ ότι οι ΜΟΜΑ αυτή τη στιγμή στερούνται μηχανικών μέσων και ότι έχει βολιδοσκοπήσει τις…υπερδυνάμεις, για παραχώρηση παροπλισμένου μηχανικού εξοπλισμού, τον οποίο θα μας παραχωρήσουν με μεγάλη χαρά, προκειμένου για χρόνια να μας πουλούν το στοκ των ανταλλακτικών που θα απαιτηθούν.

Εμείς λέμε αν περισσεύουν χρήματα από τις αμυντικές δαπάνες, ας πιστωθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μήπως και γίνει κανένα έργο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να είναι άμεση η αφύπνιση και η αντίδραση του ΤΕΕ, που εκτός των άλλων θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί και στον πρωθυπουργό που φέρει την ιδιότητα του Μηχανικού και στον Υπουργό υποδομών, κ. Σπίρτζη, αλλά και αν χρειασθεί, να προσφύγει στις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές, προκειμένου να μπει φρένο στους νόμους που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ, σχετικά με την ανασύσταση των ΜΟΜΑ και να αποτραπεί ένα νέο πλήγμα κατά των Μηχανικών και των εργοληπτικών επιχειρήσεων. 12202082_10153054460386891_353092575_n

Το επόμενο διάστημα, θα ενισχύσουμε όπως μπορούμε τις σχετικές πρωτοβουλίες των εργοληπτικών οργανώσεων και θα ενημερώσουμε τον Πρόεδρο και τη ΔΕ του ΤΕΕ, ώστε να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση των Μηχανικών.

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account