Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 24/5/2018

Στις 30/4 με απόφασή της, η Υπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, κα Αχτσιόγλου, παραχώρησε στο ΤΜΕΔΕ, ένα επιπλέον μικρό τμήμα από την περιουσία του πάλαι ποτέ κραταιού ΤΣΜΕΔΕ. Η «παραχώρηση» περιελάμβανε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της τράπεζας Αττικής και ορισμένα ακίνητα.

(Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ.)

Την Τρίτη 15/5 η Ανασυγκρότηση Μηχανικών επανήλθε σε σχετική ερώτηση που έχουμε κάνει εδώ και μήνες, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τρ. Αττικής. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ, ανακοίνωσε για την επομένη ημέρα έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ ΤΕΕ, για να έρθει ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της συμβουλευτικής επιτροπής επιστημόνων του ΕΦΚΑ, που είναι εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε αυτούς τους φορείς, για να ενημερώσει σχετικά τα μέλη της ΔΕ. Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη της ΔΕ στη συνεδρίαση της 15/5 είχαν ταχθεί κατά της συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης 16/5, συμμετείχαν μόνο πέντε μέλη της ΔΕ ΤΕΕ, συνεπώς δεν υπήρχε απαρτία και έγινε μια άτυπη ενημέρωση, χωρίς να κρατηθούν πρακτικά…Το γενικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι δεν συμμετέχουμε στην ΑΜΚ.

Τις επόμενες ημέρες και ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα συμμετάσχει το ΤΜΕΔΕ, με βάση όσα συζητήθηκαν , η κα Αχτσιόγλου αποφάσισε την εκ νέου (σε λιγότερο από ένα μήνα) χρηματοδότηση του ΤΜΕΔΕ (με τα λεφτά των μηχανικών), με 11 εκατ. ευρώ ώστε να συμμετάσχει το ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ της τρ. Αττικής.

Αν προσέξετε στο τέλος της παραπάνω απόφασης της η κας Αχτσιόγλου, αναφέρεται, ότι η επιπλέον μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και αποθεματικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ, θα γίνει με την ολοκλήρωση των ισολογισμών του καταργηθέντος ταμείου.

Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται ο κυνισμός και η πολιτική υποκρισία των κυβερνώντων: Για να υφαρπάξουν την περιουσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και να τη ρίξουν στην «μαύρη τρύπα» του ΕΦΚΑ, έχουν θεσμοθετήσει τις νομικές προφάσεις των «ισολογισμών που πρέπει να ολοκληρωθούν για να γίνει μεταβίβαση της περιουσίας στο ΤΜΕΔΕ». Για να παίξουν όμως τα πολιτικά παιχνίδια τους με το τραπεζικό σύστημα , με την περιουσία των μηχανικών, μέσα σε τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη απόφαση, μεταβιβάζουν 11 εκατ. στο ΤΜΕΔΕ!!!

Και όλα αυτά όχι μόνο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕ ΤΕΕ, αλλά χωρίς καν την ενημέρωσή της!!!

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά , με τη συνεργασία της κυβέρνησης , των ελεγκτικών μηχανισμών των Θεσμών και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η τράπεζα θα κάνει μια νέα αρχή, το ελπίζουμε. Όμως για το ΤΕΕ -που το εξευτέλισε η κυβέρνηση- απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση και αντικατάσταση του εκπροσώπου μας προέδρου του ΤΜΕΔΕ
  • Την αναλυτική δημόσια ενημέρωση των μηχανικών από τον προέδρο του ΤΕΕ, μέσω του newsletter, για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκ νέου συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ της τρ. Αττικής. Δεν αναφερόμαστε σε εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά στα παραπάνω γεγονότα.

Αυτά είναι τα ελάχιστα για να διασωθεί το κύρος του επιμελητηρίου, από την πολιτική εξουδετέρωση και τον εξευτελισμό που υπέστη και να αποκτήσουμε εκπροσώπηση στους ασφαλιστικούς μας φορείς, που θα είναι αντιπροσωπευτική των μηχανικών και όχι της κυβέρνησης!!!

Ας Ανασυγκροτηθούμε!

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account