Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 21/3/2018

Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να σχολιάσουμε την πορεία υλοποίησης του ΕΞ’ ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ.

Η προχειρότητα,  η άρνηση στην κατανόηση της πραγματικότητας, η υποκρισία , η κοροϊδία στο μεγαλείο τους.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ζήτησε συγνώμη και ταυτόχρονα με τη συγνώμη εξαπέλυσε και ένα ψέμα , ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει την επομένη για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Θύματα της κατάστασης οι συνάδελφοι μηχανικοί. Προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που ανέλαβαν , με αμοιβές πολύ κατώτερες των απαιτήσεων , να συνδιαλλαγούν με πολίτες κάτω από έντονη πίεση , μιας και η πλατφόρμα θα επιβραβεύσει την ταχύτητα και όχι το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα, μόλις προχτές έστειλε προειδοποιητική επιστολή  στην κυβέρνηση αφού ούτε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης για τα εμπορικά κτίρια και τις κατοικίες δεν έχουν κοινοποιήσει οι ελληνικές Αρχές στην Κομισιόν, όπως όφειλαν να κάνουν έως τις 30 Απριλίου 2017. Πόσω μάλλον να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

το Εξ οικονομώ ΙΙ είχε θεωρηθεί από αρκετούς το όχημα για την επαναδραστηριοποίηση  μέρους του κατασκευαστικού κλάδου και των μηχανικών. Πολλές προσδοκίες εναποτέθηκαν στην έναρξη του. Η αλήθεια δυστυχώς διέψευσε κάθε προσδοκία, και ευθύνη σε αυτό φέρει και το ΤΕΕ,  το οποίο ακολουθούσε πάντα τις εξαγγελίες του υπουργείου χωρίς να αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία, χωρίς να προτάξει το επιστημονικό αντικείμενο του προγράμματος, τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν μέσω αυτού (θυμηθείτε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε πριν ένα χρόνο).

Με σημαντικές ελλείψεις, ασύντακτα και πρόχειρα το υπουργείο, πριν καν εξασφαλίσει ότι είναι ικανό να διαχειριστεί το πρόγραμμα:

  • έστειλε τους πολίτες στις εφορίες για διορθώσεις των Ε1,Ε9, στη ΔΕΗ για τα Δημοτικά τέλη, έβαλε αυστηρές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και δικλείδες για την κατανομή των πόρων και
  • τους μηχανικούς σε μια απίστευτη μάχη με το χρόνο , να ελέγξουν τα ακίνητα για τυχόν αυθαιρεσίες ώστε να τα τακτοποιήσουν  εγκαίρως, να ετοιμάσουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά και τα έντυπα παρεμβάσεων.

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος , τις πρώτες μέρες δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την  τελική υλοποίηση και ολοκλήρωση του.

Καλούμε το Υπουργείο ακόμη και τώρα να λάβει τη γενναία απόφαση για προσωρινή αναστολή ώστε:

  • να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο ηλεκτρονικό σύστημα
  • να τροποποιηθεί το πρόγραμμα σχετικά με την επιλεξιμότητα των αιτήσεων , όπου θα αξιολογούνται οι επιτεύξιμοι στόχοι των παρεμβάσεων και όχι ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων. (Είναι πρόγραμμα μικρών βιώσιμων ιδωτικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι λοταρία).
  • Να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομοτεχνικά κριτήρια αξιολόγησης των παρεμβάσεων (κόστος επένδυσης με χρόνο απόσβεσης)
  • Να μεταβληθεί το πλάνο χρηματικών καταβολών του προγράμματος, με καταβολές κατά τη φάση υλοποίησης.
  • Να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων στο πρόγραμμα. Κινδυνεύουμε να μείνουμε μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για αναβαθμίσεις να καταλήξουν ως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεννά απορία στον καθένα μας πως αυτή η αναγκαιότητα για προσωρινή αναστολή και αναπροσαρμογή των όρων είναι αντιληπτή στους πολίτες και μηχανικούς που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με το Εξ’ Οικονομώ ΙΙ, και δεν γίνεται αντιληπτή από τους αρμοδίους.

Καλούμε στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί τόσο από εμάς όσο και από άλλους φορείς , την άμεση αναστολή και  αναπροσαρμογή του προγράμματος.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account