Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 14/12/2018

Το Σάββατο 8/12 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φετινή τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ στην Αθήνα. Ο νόμος -ο νόμος και όχι μόνο ο κανονισμός-ορίζει, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι θα πρέπει να γίνονται αντίστοιχες συνεδριάσεις μια φορά το δίμηνο. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά στους έχοντες την  ευθύνη  ότι το ΤΕΕ είναι  Ν.Π.Δ.Δ.

Συνοπτικά στη συνεδρίαση:

1. Δεν συζητήθηκε η πρόταση της επιτροπής για την επικουρική ασφάλιση, που συμμετέχει και εκπρόσωπος της Κίνησής μας , γιατί έλλειπε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας δεν έβαλε καν την εισήγηση προς συζήτηση.

2. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεσμεύθηκε για…ακόμη μια φορά ότι θα μας απαντήσει εγγράφως στην μακροσκελή επερώτηση που είχαμε κάνει εδώ και ένα χρόνο για την τράπεζα Αττικής και το ΤΣΜΕΔΕ. Είπε ότι θα το κάνει εντός του μήνα, το ίδιο μας είχε πει και τον…Ιούνιο.

3. Αντί να συζητήσουμε τα προβλήματα των μηχανικών που τρέχουν, διαθέσαμε πάνω από τέσσερις ώρες για το αν οι απόφοιτοι δύο πολυτεχνικών σχολών μπορούν να γίνουν μέλη του ΤΕΕ. Σοβαρό θέμα μεν αλλά μια προπαρασκευαστική διαπαραταξιακή επιτροπή θα μπορούσε να το ωριμάσει τεχνοκρατικά και πολιτικά και να το ψηφίσουμε σε πολύ λιγότερο χρόνο. Το θέμα τελικά…αναβλήθηκε μετά από ψηφοφορία.

4. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι διαφωνεί με την έκδοση οικοδομικών αδειών σύμφωνα με την κατηγορία 3, χωρίς έλεγχο από την πολεοδομία -προβλέπεται μόνο δειγματοληπτικά- σε περιοχές με εγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένους όρους δόμησης και απόρησε πως γίνεται να του ασκεί η Ανασυγκρότηση Μηχανικών κριτική από τη μια που είναι υπέρ της διάταξης και από την άλλη η Αριστερά που θέλει να συνεχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες, αυτής της κατηγορίας οικοδομικών αδειών μέσω ελέγχων των πολεοδομιών. Κάποιος εκπρόσωπος μιας παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα της καταστροφής στο Μάτι, για να τονίσει την ανάγκη κρατικών ελέγχων στις κατασκευές, Βέβαια όπως τονίσαμε εμείς με τη σειρά μας , οι αυθαιρεσίες στο Μάτι δεν έγιναν τώρα με το νέο Νόμο, αλλά επί δεκαετίες με «στιβαρό» έλεγχο των αδειών από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν έδειξε να πτόησε ούτε αυτόν, ούτε τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Προφανώς παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι ισορροπιών, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι εις βάρος της απλοποίησης των διαδικασιών της οικοδομικής παραγωγής.

5. Ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ για το 2019 μας δόθηκε για να τον ψηφίσουμε, χωρίς απολογιστικά στοιχεία για το πως εκτελέστηκε ο αντίστοιχος του 2018. Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας ήταν το γεγονός ότι λόγω λήξης του μισθωτηρίου θα προχωρήσει το ΤΕΕ σε διαγωνισμό για τη μίσθωση των κεντρικών του γραφείων, οπότε ίσως να μπορέσουμε να μειώσουμε κάποτε το κονδύλι των 800.000 χιλιάδων που δίνουμε ετησίως για το οκταώροφο κτίριο στο Σύνταγμα. Ζητήσαμε να αποστέλλονται σε περιοδική βάση στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στους Αντιπροσώπους και ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΤΕΕ. Το ελπίζουμε.

6. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων, καμμία πειστική απάντηση δεν δόθηκε γιατί δεν κοινοποιήθηκε το σχέδιο του Π.Δ. στους αντιπροσώπους, από τους προέδρους της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας Επιτροπής που το είχαν από το Φεβρουάριο.Δεν ένοιωσαν την ανάγκη να πουν δυο κουβέντες γιατί δεν το διένειμαν και έβαλαν τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους στο «γύψο», για να μην υπάρξουν διαφωνίες και αντιδράσεις.

7. Οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ για το γεγονός ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι μόνιμες επιτροπές του ΤΕΕ και κανείς δεν ξέρει πως διαμορφώνονται οι απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει για λογαριασμό του επμελητηρίου, δεν ήταν πειστικές. Η εξωθεσμική παραγωγή θέσεων και προτάσεων καλά κραττεί επί των ημερών του.

Τέλος θα θέλαμε να σχολιάσουμε κάτι που είπε ο συνάδελφος πρόεδρος από το βήμα προχθές. Μας είπε ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας για το πως διοικεί το ΤΕΕ, είναι εκλεγμένος δημοκρατικά, για να εισπράξει το σχόλιο κάποιου συναδέλφου, «ότι το γεγονός ότι σε στηρίζει ένα κόμμα, δεν πάει να πει ότι ψηφίζεσαι για τα πεπραγμένα σου.»

Συνάδελφοι η δική μας άποψη είναι ότι στο τεχνικό επιμελητήριο, με ευθύνη των κομμάτων που στηρίζουν άκριτα ορισμένα πρόσωπα και κυρίως τους πολιτικούς τακτικισμούς τους , λειτουργούν προβληματικά ή δεν υφίστανται πλέον οι διαδικασίες παραγωγής θέσων και λήψης αποφάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία και επιβάλλονται από τη δημοκρατική παράδοσή του. Αυτή η κατάσταση θεωρούμε ότι πέρα από το γεγονός ότι το απαξιώνει στα μάτια των δημοκρατών μηχανικών που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας και του γυρίζουν την πλάτη, κάποια στιγμή θα το οδηγήσει στην οριστική κατάργησή του.

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account