Aνακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών ,  4/9/2017

(Παρέμβαση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών, με αφορμή την πολιτική συζήτηση για την οικονομία, που ανοίγει , όπως κάθε χρόνο, με αφορμή τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, στη 82η Δ.Ε.Θ.)

ΕΧΟΥΜΕ « ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» …ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ?

Βεβαίως και έχουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, αν και το  εξαγγέλλει  κάθε χρόνο ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, μαζί με την «δίκαιη ανάπτυξη» που θα προκύψει από την εφαρμογή του. Είναι μάλιστα τόσο φιλόδοξο που στοχεύει στην ανάκτηση του απολεσθέντος στα χρόνια της κρίσης 25% του ΑΕΠ και στην αποκατάσταση του 50% της απολεσθείσας αξίας των μισθών, των συντάξεων και των ακινήτων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια !!!

Έχουμε (επίσης για όσους δεν το γνωρίζουν) και την «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ», ενδεκαμελή μάλιστα, με πρόεδρο τον κ. JAN KREGEL (διευθυντή ερευνών του ινστιτούτου LEVY),  αερομεταφερόμενο από την Ν. Υόρκη  και με όλα τα έξοδα πληρωμένα (βλέπετε υπάρχει μεγάλη έλλειψη οικονομολόγων και τεχνοκρατών στην Ελλάδα). Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής είναι Ακαδημαϊκοί ξένων χωρών, με πλήρη άγνοια της Ελληνικής πραγματικότητας. Έχουμε βέβαια και Έλληνες τεχνοκράτες, όπως ο κ. Κ. Βαίτσος πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), που εκπροσωπεί επάξια το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο κατέστρεψε την οικονομία της χώρας μας (όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας).

Έχουμε ακόμη και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (Ακαδημαϊκό επίσης του ινστιτούτου LEVY) κ. Παπαδημητρίου (αν βέβαια  έχετε ακούσει κάτι για αυτόν τελευταία), ο οποίος διαθέτει ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσες οικονομικές απόψεις (όπως ότι η αυξημένη φορολογία προσελκύει τους επενδυτές). Πιστεύει μάλιστα ότι η χώρα μας με το μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα (όπως η φορά των ανέμων στο Αιγαίο), με τα capital controls και με το ταξικό μίσος των συναδέλφων του Υπουργών κατά των ιδιωτικών επενδύσεων, μπορεί να προσελκύσει πλήθος ξένων επενδυτών !

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

Ο κ. Παπαδημητρίου λοιπόν μαζί με το επιτελείο του, παρουσίασε μετά από ένα χρόνο θητείας του «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2021», το οποίο όπως έχουμε διαπιστώσει δεν είναι ολοκληρωμένο, δηλ. είναι μεταβαλλόμενο και δυναμικό (όπως θα λέγαμε εμείς οι Μηχανικοί). Στην αρχή συμπληρώθηκε με τις 94 αναπτυξιακές δράσεις των Υπουργείων και κατόπιν συμπληρώνεται βήμα-βήμα με τις αναπτυξιακές προτάσεις κάθε μίας από τις 13 περιφέρειες, στις οποίες το περιφέρει ο Κυβερνητικός θίασος για διαβούλευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιθανόν μέχρι να λήξει η θητεία της σημερινής Κυβέρνησης (ήδη πέρασαν 2.5 χρόνια) το σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί, οπότε  οι κ. Υπουργοί θα έχουν δικαιολογήσει την ύπαρξή τους και ο λαός ευτυχισμένος θα απολαμβάνει την «δίκαιη ανάπτυξη» σε συνδυασμό με «το κοινωνικό κράτος» της σοσιαλιστικής μας Κυβέρνησης, κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού μας κ.  Τσίπρα…

Ο χαρακτηρισμός του σχεδίου «ως έκθεση ιδεών», είναι λίαν επιεικής!

Οι στόχοι του σχεδίου δεν παρουσιάζουν καμία πρωτοτυπία αφού επαναλαμβάνονται  οι ίδιοι και οι ίδιοι σε όλα τα αναπτυξιακά σχέδια των Κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας και ο χαρακτηρισμός του σχεδίου «ως έκθεση ιδεών», είναι λίαν επιεικής. Για τον πρόσθετο λόγο, ότι όλοι οι στόχοι που παρατίθενται είναι περιγραφικοί, χωρίς να αναφέρονται οι δράσεις για την επίτευξή τους. Ας τους εξετάσουμε έναν-έναν :

  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : Όχι μόνο δεν παρουσιάζεται κάποια δράση, αλλά αντίθετα δεν αντιλαμβανόμαστε με ποιόν τρόπο μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικές οι Ελληνικές επιχειρήσεις, όταν οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι διπλάσιες αυτών των γειτονικών χωρών και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. ?
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ : Και εδώ πρόκειται για ευχολόγιο, ενώ παρουσιάζεται σαν στόχος της Κυβέρνησης κάτι το αυτονόητο . Παραδέχονται μάλιστα ξεκάθαρα, ότι οι αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία και οι ξεχαρβαλωμένοι μηχανισμοί των Υπουργείων παρακωλύουν αντί να προωθούν τις εξαγωγές !
  • ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 80 ΔΙΣ. : Εδώ δεν παρουσιάζεται κανένα κίνητρο για την προσέλκυση των επενδυτών. Και εμείς αναρωτιόμαστε, ποια άραγε μπορεί να είναι τα κίνητρα που θα παρακινήσουν τους ξένους επενδυτές να σπεύσουν πατείς με-πατώ σε για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις 80 δις. (!!!) μέσα σε 4 χρόνια ? Μήπως η χαμηλή φορολόγηση, το σταθερό φορολογικό σύστημα, η ομαλή πολιτική κατάσταση ή η τριτοκοσμική μαρξιστική Κυβέρνηση – παρίας της φιλελεύθερης Ευρώπης με τους ιδεοληπτικούς Υπουργούς , που είναι έτοιμοι να «υποδεχθούν κατάλληλα» τους θρασείς υποψήφιους επενδυτές που έρχονται για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο ?

    Παλιές συνταγές από την εποχή που το μόνο πράγμα που ήταν παγκοσμιοποιημένο, ήταν ο… πόλεμος!

  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ : Εδώ θα πρέπει να υποκλιθούμε στη σοφία της ομάδας του κ. Παπαδημητρίου και των ερευνητών του ινστιτούτου LEVY ! Αν και πρόκειται για μία από τις ελάχιστες συγκεκριμένες προτάσεις του σχεδίου , αυτή είναι θνησιγενής από την αρχή λόγω ανυπαρξίας πόρων, αφού μιλάει για ένα πρόγραμμα κόστους 1.5% ΤΟΥ ΑΕΠ (δηλ. 2.7 δις.), που φιλοδοξεί να μειώσει την ανεργία κατά 10% τα επόμενα 3 χρόνια. Με το Δημόσιο σε ρόλο «ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΥΣΤΑΤΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ» να αναθέτει σε ανέργους την εκτέλεση κοινωφελών έργων !! Και εδώ γεννιέται η εύλογη απορία όλων : επικοινωνεί ο κ. Παπαδημητρίου με το Υπουργείο οικονομικών ? Έχουν τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσακαλώτου που υπέγραψε πλεονάσματα 3.5% για τα χρόνια που σκοπεύουν να δαπανήσουν αυτά τα 2.7 δις.? Παλιές συνταγές από την εποχή που το μόνο πράγμα που ήταν παγκοσμιοποιημένο, ήταν ο… πόλεμος!
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ : Αφού ομολογείται η ανάγκη εξεύρεσης δανειακών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις ( λόγω αδυναμίας των τραπεζών) και αναγνωρίζεται η δυσχερής θέση των Ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστικών ομοειδών ξένων επιχειρήσεων (που έχουν πρόσβαση σε άφθονη χρηματοδότηση), προτείνεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματικών εργαλείων, όπως : το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (με κεφάλαια 260 εκατ.), η παροχή μικροδανείων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η παροχή ειδικών επενδυτικών δανείων (με ρήτρα συμμετοχής στα κέρδη) κλπ. Δηλαδή δάνεια επί δανείων, τα οποία το σχέδιο δεν μας εξηγεί ποιος θα τα χορηγήσει ! Αν πάλι υπονοούν τα προγράμματα της Ε.Ε., εδώ γελάμε Εδώ αγνοούν το πολυδιαφημισμένο ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ που όπως είχε εξαγγελθεί το 2015 θα στήριζε τις επενδύσεις με 35 δις. Καμία αναφορά στο σχέδιο και ξέρετε γιατί ? Διότι δυστυχώς μετά από 2 χρόνια, η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει μόνο 1.2 δις και βρίσκεται στην ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΘΕΣΗ μεταξύ των μελών της Ε.Ε. σχετικά με την αξιοποίησή του ! ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

Το 11% του απολεσθέντος ΑΕΠ κατά την τριετία 2010-2011-2012 αντιστοιχεί

στην συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας…

Σχετικά με τον ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ, όσο και αν ψάξαμε ουδεμία αναφορά βρήκαμε, εκτός από τα ΣΔΙΤ  όπου με την μόχλευση ιδιωτικών πόρων (κατά την εκτίμησή τους), θα επιχειρηθεί η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 1δις. Πέραν τούτου,  καμία πρόβλεψη ή προσπάθεια ανάκτησης του απολεσθέντος ποσοστού του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στην κατασκευαστική δραστηριότητα . Συγκεκριμένα, τα 3 πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2011-2012) χάθηκε το 20% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 46 δις. Τα ίδια χρόνια, η συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ από 28 δις. μειώθηκε στα 3 δις. δηλαδή μειώθηκε κατά 25 δις. Συνεπώς το 11% του απολεσθέντος ΑΕΠ κατά την τριετία 2010-2011-2012 αντιστοιχεί στην συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

 

Ο δείκτης παραγωγής των κατασκευών μειώθηκε 10 φορές (!!).

Η κατάρρευση του κλάδου οφείλεται σε 2 αιτίες: 1) στην ραγδαία συρρίκνωση του κατασκευαστικού έργου, όταν από το 2003 χρονιά των ολυμπιακών έργων (ζενίθ) μέχρι το αποκορύφωμα της κρίσης το 2014 (ναδίρ), ο δείκτης παραγωγής των κατασκευών μειώθηκε 10 φορές (!!). 2) μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και το κλείσιμο της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς, σταμάτησαν οι τράπεζες την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και επήλθε πλήρης ασφυξία ρευστότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους,  πιστεύουμε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί εύκολα να ανακάμψει και ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία (αφού μεταξύ άλλων στηρίζει  τα έργα υποδομών, τις τουριστικές επενδύσεις και διαθέτει πολλές και σημαντικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις). Πιστεύουμε λοιπόν  ότι πρέπει να τύχει σοβαρότερης αντιμετώπισης από τον κ. Παπαδημητρίου, και ο κατασκευαστικός τομέας να συμπεριληφθεί στους στόχους του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2021. Διότι δεν γνωρίζουμε καμία χώρα παγκοσμίως, η οποία να αγνοεί έναν ολόκληρο κλάδο ο οποίος συνήθως συνεισφέρει στο ΑΕΠ της,  σε ποσοστό μέχρι και 25%.

Τέλος σχετικά με την ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, οι προτάσεις του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάπτυξης, είναι ως επί το πλείστον μεταρρυθμίσεις (που διευκολύνουν τις επενδύσεις) και όχι αναπτυξιακές δράσεις. Όπως για παράδειγμα : η επικαιροποίηση των πολεοδομικών σχεδίων, η ηλεκτρονική πολεοδομία, το κτηματολόγιο, η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών , η θεσμοθέτηση των νέων κατηγοριών για τις χρήσεις γης και η κωδικοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Ο κλάδος των κατασκευών και της πολεοδομικής  Ανάπτυξης, είναι έξω από τους στόχους του σχεδίου εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής…

Στην ουσία λοιπόν ο κλάδος των κατασκευών και της πολεοδομικής  Ανάπτυξης, είναι έξω από τους στόχους του σχεδίου εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, καταδικάζοντας ολόκληρο τον τεχνικό κλάδο, από τους Μηχανικούς και το εργατοτεχνικό προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί στις κατασκευές, μέχρι τις βιομηχανίες δομικών υλικών και ολόκληρο το κύκλωμα επαγγελματιών που υποστηρίζει τις κατασκευές. Για τον λόγο αυτόν, οι Μηχανικοί δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι στην καταδίκη του επαγγέλματός τους, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Αυτονόητη είναι η παρέμβαση του ΤΕΕ και η διαβούλευση με το Υπουργείο, πριν είναι αργά για όλους μας. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για τη διοργάνωση από το επιμελητήριο ενός αναπτυξιακού συνεδρίου, ουσίας και όχι δημοσίων σχέσεων, όπως είθισται.

 

 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account