Ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος,εμπνευστής της νέας «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και από ότι μαθαίνουμε προσφάτως και ¨διαπαραταξιακό ίδαλμα» στο ΤΕΕ.

Σχετικά με την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», όπως προτάθηκε με το σχέδιο Κατρούγκαλου,έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

1) σήμερα τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ελλειμματικά, ενώ οι προβλέψεις στο άμεσο μέλλον μιλούν γιά επιδείνωση, λόγω της αυξανόμενης αδυναμίας των ασφαλισμένων να πληρώνουν τις εισφορές, της συνεχούς μείωσης του αριθμού των νέων ασφαλισμένων και της μόνιμης και σταθερής αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων.
2) στο τελευταίο μνημόνιο, συμφωνήθηκε η υποχρεωτική οικονομική αυτοτέλεια των ασφ. ταμείων εις το μέλλον και ο τερματισμός κάθε είδους επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3) το παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων», οι πόροι των οποίων θα αποτελούσαν την προίκα γιά το νέο ασφαλιστικό, κατέρρευσε παταγωδώς. Θυμίζουμε μερικά ευτράπελα ισοδύναμα, όπως: τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, από τον παράνομο τζόγο, από το πράσινο ταμείο κλπ.
4) το απαιτούμενο ποσό γιά την επιβίωση των ταμείων ανέρχεται στα 1.5δις ετησίως και θα καλυφθεί αποκλειστικά

"...το παραμύθι των "ισοδύναμων μέτρων", οι πόροι των οποίων θα αποτελούσαν την προίκα γιά το νέο ασφαλιστικό, κατέρρευσε παταγωδώς..."

«…το παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων», οι πόροι των οποίων θα αποτελούσαν την προίκα γιά το νέο ασφαλιστικό, κατέρρευσε παταγωδώς…»

με περικοπές των εξόδων και αύξηση των εσόδων, δλδ.αποκλειστικά από τους ενεργούς ασφαλισμένους (με αύξηση των εισφορών) και από τους συνταξιούχους ( με μείωση των συντάξεων). Μαλιστα, το τελευταίο διάστημα εύκολα παρατηρεί κανείς, ότι μαζί με την κατάρρευση της μπαρούφας των ισοδυνάμων, μετακινήθηκαν οι κόκκινες γραμμές προς την κατεύθυνση «της σωτηρίας των κύριων συντάξεων» (αφού το σφάξιμο των επικουρικών είναι δεδομένο από καιρό), την ανακατανομή των βαρών εις βάρος των υψηλοσυνταξιούχων κλπ.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
-τα ελλείμματα του ασφαλιστικού θα καλυφθούν αποκλειστικά από τις τσέπες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι θα υποστούν νέα μείωση του πραγματικού τους εισοδηματος, ΟΣΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (νέοι Μηχανικοί, μείώσεις κλίμακας εισφορών αναλόγως εισοδήματος κλπ.) .
-οι νέες αυξημένες εισφορές θα βγάλουν εκτός συστήματος ακόμη περισσότερους Ε.Ε (κυρίως μεσαίων εισοδημάτων), οι οποίοι με τις σημερινές οριακές συνθήκες ανταποκρίνονται μετά βίας στις υποχρεώσεις τους. Resizer.ashxΑποτέλεσμα η νέα επιβάρυνση του συστήματος.
-το προτεινόμενο σχέδιο δεν μπορεί με τίποτα να αποτελέσει «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», παρά μόνο μία προσωρινή λύση αποτροπής της κατάρρευσής του γιά λίγα χρόνια, και μόνο εφ όσον μπεί τέλος στην ύφεση της χώρας και καμφθεί ο δείκτης ανεργίας το συντομότερο δυνατόν. Αλλωστε η ευκολία με την οποία μετακινήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος από την βασική παραδοχή του σχεδίου γιά έναν φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε τρείς ή περισσότερους, δείχνει την επιπολαιότητα και την σύγχυσή του, αφού είναι προφανές και στον τελευταίο αδαή, ότι απαιτούνται διαφορετικές αναλογιστικές μελέτες γιά την κάθε περίπτωση.
Είναι λοιπόν προφανές, ότι η Κυβέρνηση μετά από έναν σύντομο και προσχηματικό διάλογο με τους Επιστημονικούς φορείς, επιχειρεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλα οξυμμένα προβλήματα (όπως το προσφυγικό, το αγροτικό). Σωπαίνοντας και χρονοτριβώντας θα περάσει «νύχτα» το ασφαλιστικό, εξαντλώντας όλα τα χρονικά περιθώρια γιά την αξιολόγηση και σπρώχνοντας την πατρίδα μας γιά μία ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού.

indexΑς τα έχει υπ όψιν της αυτά Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account