olp2

Ιδιωτικοποιήσεις: Εισπράχθηκαν μόνο 500 έναντι του στόχου των  2.5 δις . για το 2016.

Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών-8/12/2016.

Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων και την κρισιμότητά τους για την ανάκαμψη της οικονομίας, ορισμένοι ιδεοληπτικοί και αφερέγγυοι Υπουργοί της Κυβέρνησης ( μήπως όμως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ?). Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, διασύρουν διεθνώς την πατρίδα μας, προτάσσοντας τον λαίκισμό, τον πολιτικαντισμό και την ιδεοληπτική ρητορική (προσπαθώντας να δικαιολογηθούν στο κομματικό τους ακροατήριο), έναντι του εθνικού συμφέροντος και της ευημερίας των πολιτών.

 

skourletis_stathakis

Το «δίδυμο» Σταθάκη-Σκουρλέτη είναι υπεύθυνο για το φιάσκο του ΔΕΣΦΑ…

Μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ακυρώθηκε μετά την πολύμηνη «διαπραγμάτευση» του κ. Σκουρλέτη, αλλά και την ανικανότητα του νέου Υπουργού Ενέργειας κ. Σταθάκη να την περισώσει την τελευταία στιγμή και παρά την υποτιθέμενη παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου ! Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός συνελήφθη ψευδόμενος προς τους δανειστές, όταν τους διαβεβαίωνε ότι η πώληση «θα κλείσει» μέσα στο 2016, μάλιστα δε συμπεριέλαβε τα έσοδα του Δημοσίου από την πώληση (188 εκατ. από τα 400 εκατ. του τιμήματος) στον προϋπολογισμό του 2017 !!! Τώρα βέβαια ψάχνει για ισοδύναμα, προκειμένου να καλύψει την μαύρη τρύπα (για ποιους χτυπάει η καμπάνα άραγε???).

Θα ισχυρισθεί κάποιος ότι η απώλεια των εσόδων αυτών είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στην ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ 2 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016 (όπου αντί του στόχου είσπραξης των 2.5 δις. εισπράχθηκαν μόνο 500 εκατ.).

Ο Σπίρτζης «παρακωλύει» την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο?

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, ο γνωστός (για την αποτελεσματικότητά του στην προσέλκυση επενδύσεων) Υπουργός (παρ)Ενέργειας κ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, δεν είναι ο μόνος που βαρύνεται με το φιάσκο των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι και (ο όψιμος θιασώτης του υπαρκτού σοσιαλισμού) Υπουργός Υποδομών κ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ, που με πρόσχημα την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, καθυστερεί την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί το εφ άπαξ τίμημα του 1.23 δις. εντός του 2016. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος και για το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που μετά από 5 άγονες προκηρύξεις, τελικά την παραχώρησε αντί πινακίου φακής σε διαγωνισμό με ένα μόνο συμμετέχοντα !! Είναι επίσης και ο ( γνωστός για την ιδεολογική του αγκύλωση) κ. ΔΡΙΤΣΑΣ, που με πρόσχημα την δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής λιμένων, καθυστέρησε την επένδυση των Κινέζων της COSCO και λίγο έλειψε να την τινάξει στον αέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να μπουν την τελευταία στιγμή στα ταμεία τα 280 εκατ. της πώλησης και να συνυπολογισθούν στα έσοδα του 2016.

Εκτός όμως από αυτούς, υπάρχει και ένα πλήθος Κυβερνητικών Αξιωματούχων, που προσπαθούν να ακυρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, αρνούμενοι να υλοποιήσουν όσα η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και ενώ το Κόμμα τους τα έχει ψηφίσει στην Βουλή !! Προ ημερών για παράδειγμα αναφερθήκαμε στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο, ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο, χωρίς να είναι ο μοναδικός (είναι μάλιστα και συνάδελφος Πολ. Μηχανικός !).

Έκπληκτοι οι Έλληνες Μηχανικοί και οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν την φαρσοκωμωδία μίας Κυβέρνησης, στην οποία ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΔΕΞΙΑ (ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ), ΤΙ ΠΟΙΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, έναν άβουλο πρωθυπουργό που άγεται και φέρεται (??) από μία μειοψηφία ιδεολογικά εγκλωβισμένων οπαδών του υπαρκτού σοσιαλισμού, και οι οποίοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία χώρα τύπου Βενεζουέλας ή Κούβας, ενώ η Ελλάδα  βρίσκεται στο επίκεντρο μίας δημοκρατικής Ευρώπης (προς την οποία μάλιστα έχει προστρέξει για βοήθεια) και εν μέσω παγκόσμιας κρίσης.

Ο κατά συρροή και κατ επανάληψη εμπαιγμός των υποψήφιων επενδυτών, έχει πλήξει τον καίριο στόχο της χώρας, που είναι η προσέλκυσή τους. Έτσι καθημερινά όλο και περισσότεροι απομακρύνονται, και μαζί τους απομακρύνονται όλο και περισσότερο τα οράματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, ενώ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ  (εκτός του ΟΛΠ). Και μαζί με αυτά απομακρύνονται όλο και περισσότεροι Μηχανικοί από την χώρα, μεταναστεύοντας, για να επιβιώσουν. Όσο δε για αυτούς που συνεχίζουν να το παλεύουν στην πατρίδα, είναι εγκλωβισμένοι σε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό «Άουσβιτς», όπου η εργασία -όταν υπάρχει- σίγουρα δεν σε «απελευθερώνει»…

parthenon-flags

H Α.Μ είναι έτοιμη να συνεργασθεί για την συγκρότηση Προεδρείου στο ΤΕΕ με όλες τις παρατάξεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική.

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ , πιστεύει :

 1) στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και κατατάσσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι ΣΤΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ  και στις ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ –ΖΟΜΠΙ του περασμένου αιώνα.

2)  ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση με την βοήθεια των εταίρων της Ε.Ε. Την πεποίθηση αυτή θεωρούμε πως έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Μηχανικών, αλλά και των παρατάξεων του ΤΕΕ. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εκλογική συντριβή που υπέστη ο Κυβερνητικός συνδικαλισμός, που εκφράζει τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση της χώρας.

 3)  θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ανεπαρκή μέτρα του ποδαριού, όπως είναι η προώθηση των δράσεων του ΕΣΠΑ (όπου κανείς πλέον πολίτης δεν διαθέτει την απαιτούμενη οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα), το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» ή η ηλεκτρονική πολεοδομία (που δεν πρόκειται να εκδώσει καμία άδεια).

4) Έχει καθυστερήσει εγκληματικά (είτε σκοπίμως είτε από ανικανότητα ορισμένων ) το πρόγραμμα τόσο των μεταρρυθμίσεων, όσο και των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν σήμερα την μοναδική ελπίδα για την τόνωση και ανάκαμψη της οικονομίας με την είσοδο ξένων κεφαλαίων στην χώρα.

5) η νέα διοίκηση του ΤΕΕ (και οι κλαδικοί σύλλογοι) πρέπει να στηρίξουν πάση θυσία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, θέτοντάς τα σε πρώτη προτεραιότητα και παρέχοντας πλήρη υποστήριξη, ανάλογη με τις δυνατότητες που έχει το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης.

6) πάνω σε αυτούς τους άξονες, η Α.Μ είναι έτοιμη να συνεργασθεί για την συγκρότηση Προεδρείου στο ΤΕΕ με όλες τις παρατάξεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική, και να προτείνει στη νέα διοίκηση τρόπους δράσης (και αντίδρασης απέναντι στις προαναφερθείσες καταστάσεις)  , με την πεποίθηση, ότι οι Μηχανικοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την προσπάθεια της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

1 Comment

Comments are closed.

 1. emmoulos 2 έτη ago

  Κύριε Μήτρου,
  έχω την εντύπωση πως το ΤΕΕ έχει περιθώρια αντίδρασης και μάλιστα μεγάλα. Αλλά από ότι φαίνεται δεν θέλει να πάει προς εκείνη την κατεύθυνση όσο και να γκρινιάζει ο εκάστοτε πρόεδρος ότι γίνονται συζητήσεις και παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τους μηχανικούς αλλά χωρίς αυτούς.

  Για να εξηγήσω το σκεπτικό μου επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση. Όταν η διοίκηση αντιμετωπίζει έκτακτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η σημερινή, κάθε διοίκηση, το project management team των έργων αν θέλετε, αναθέτει σε ειδική ομάδα την παρακολούθηση των καταστάσεων που είναι εν δύναμή πηγή προβλημάτων και στην οποία έχουν δοθεί ειδικές αρμοδιότητες και εξουσιοδοτήσεις εκ των προτέρων προκειμένου αυτή να πετύχει στο έργο της και να κλείσει επιτυχώς το όποιο θέμα έτυχε να αντιμετωπίσει. Στην διεθνή ορολογία η ομάδα αυτή είναι το λεγόμενο task force.

  Περιέργως το ΤΕΕ έχει υιοθετήσει αυτή την πρακτική στο παρελθόν για άλλα θέματα αλλά όχι για το θέμα της ανάρτησης σας που αφορά την ύπαρξη μας σαν κράτος. Έτσι λοιπόν στο παρελθόν με απόφαση της διοικούσας έχουν συγκροτηθεί δύο «Παρατηρητήρια»:

  1) Ανασυγκρότησης με αποστολή την παρακολούθηση, την συμβολή και την παρέμβαση του για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και προστασίας της φύσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, και

  2) Οδικής Ασφάλειας με αποστολή την παρακολούθηση, την συμβολή και την παρεμβάσεις του για τη βελτίωση της οδικής υποδομής, του οχήματος και των τεχνικών συνθηκών επιτήρησης της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους.

  Νομίζω να καταλάβατε ότι προτείνω την συγκρότηση ενός τρίτου παρατηρητηρίου από το ΤΕΕ με αποστολή την παρακολούθηση, την συμβολή και την παρέμβαση του στην υλοποίηση των επενδύσεων στην χώρα.

  Εάν δε συνδυαστεί και με ένα διαδικτυακό διάγραμμα Ishikawa (root cause analysis), δημοσιευμένο για λόγους διαφάνειας, όπου με τεκμηριωμένο τρόπο θα γίνεται η παρακολούθηση, ο απολογισμός και ο καταλογισμός των αποτελεσμάτων σε υπουργικό επίπεδο ατομικά και ονομαστικά έχω την εντύπωση ότι δεν θα βοηθήσουμε μόνο τον εαυτόν μας αλλά την χώρα πρωτίστως.

  Επίσης έχω την εντύπωση ότι ένα τέτοιο διάγραμμα θα βοηθήσει αποτελεσματικά και στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μιας και με ξεκάθαρο τρόπο θα αποτυπώνεται συνοπτικά πρόοδος της κάθε επένδυσης δείχνοντας σε ατομικό επίπεδο ποιος πολιτικός «περπατάει» και ποιος πρέπει να πάει σπίτι του.

  Στον αντίποδα σήμερα, εάν προσπαθήσετε να βρείτε ένα έγγραφο που να δίνει μια συνοπτική εικόνα της χώρας στον τομέα των επενδύσεων δεν νομίζω ότι θα βρείτε πουθενά. Τουλάχιστον εγώ που προσπάθησα δεν βρήκα.

  Και εάν δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο να φοβόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς που όλα τα ξεπουλάνε στα τυφλά.

  Κάθε κριτική ευπρόσδεκτη.

  Με εκτίμηση
  Μανώλης Μουλός

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account