913ragesένα ενημερωτικό σημείωμα για το ΣΠΜΘ

των Πολιτικών Μηχανικών Γιάννη Δαρδαμανέλη  – μέλους της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΚΜ και  

Γιάννη Δημογιάννη-απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΣΠΜΘ.

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο απολογισμός του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, αφού ξεκινούσε με την παραδοχή ότι το απερχόμενο Δ.Σ. δεν…είχε παραγωγή θέσεων και έργου. Σε αυτό το 9μελές Δ.Σ. την αυτοδυναμία είχε με 5 μέλη η ΔΚΜ, άρα μάλλον και την κυρίαρχη ευθύνη…

Υπήρξαν λοιπόν πολλές εκπτώσεις στην τήρηση του καταστατικού, συνεδριάσεις που παρόλο που ήταν αραιές δεν είχαν απαρτία, σχεδόν ανυπαρξία εκδηλώσεων και παρουσίας δίπλα στο συνάδελφο πολιτικό μηχανικό και τα προβλήματα του, με μοναδικό φωτεινό σημείο την προσπάθεια υποστήριξης μιας ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε «ρεφενέ» και μετά τα δύο χρόνια έσβησε. Παρόλη την ομολογουμένως κακή πορεία του συλλόγου, ούτε λόγος για εκλογές, περιμένοντας πάντα τις εκλογές του Σ.Π.Μ.Ε., ο οποίος είχε ξεκινήσει ακόμη μεγαλύτερη κατρακύλα , με αποτέλεσμα την υπέρβαση κατά 27 μήνες της διετούς θητείας των Δ.Σ.
Όταν ξεκίνησε μετά από συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις μας,η διαδικασία εκλογών στο ΣΠΜΕ, έγιναν δύο Γεν. Συνελεύσεις του Σ.Π.Μ.Θ. για τις οποίες δεν υπήρχε ενημέρωση των μελών του συλλόγου (εκτός αν εσείς λάβατε κάποιο από τα 600 email που είπε ότι έστειλε ο πρόεδρος….) και προφανώς δεν υπήρχε απαρτία (όχι της Γ.Σ., αλλά ούτε καν του Δ.Σ) αφού παραβρέθηκαν 3-4 άτομα. Στη δεύτερη από αυτές κι ενώ ο ΣΠΜΕ είχε ανακοινώσει εκλογές στις 03.07.16 με εισήγηση της ΔΚΜ, παρουσία 2μελών της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και 2 της ΔΚΜ κι ενώ η παράταξή μας-ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ- είχε κατά τύχη συνάντηση πολιτικών μηχανικών με 20 άτομα στον πρώτο όροφο του ίδιου κτιρίου, συμφωνήθηκε «άτυπα» παρά την αρχική αντίρρηση του ενός μέλους και ενώ υπήρχε η τυπική απαρτία (50% των οικονομικά ενήμερων μελών) να γίνει άλλη μια εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 22.06.16, που θα επικύρωνε τη συμφωνία για εκλογές στον ΣΠΜΘ μαζί με το ΣΠΜΕ. Επιλέχθηκε μάλιστα η ημερομηνία αυτή για τη ΓΣ,για να υπάρχει το δεκαήμερο που απαιτείται από το καταστατικό, μέχρι την ημέρα των εκλογών. Στην συνέλευση αυτή θα επιδιώκαμε να παρευρεθούν εκπρόσωποι τουλάχιστον των άλλων δύο παρατάξεων που συμμετείχαν στο Δ.Σ., οι οποίες όμως θα είχαν ενημερωθεί από τον πρόεδρο συν. Κ. Χατζή για την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών 03.07.16 ,γιατί την επομένη της συνέλευσης θα έπρεπε να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια.
Σε αυτή τη συνέλευση, με τον τυπικό χαρακτήρα, αφού όλα ήταν προγραμματισμένα και συμφωνημένα και μετά τον απολογισμό, την παραδοχή της κακής εικόνας του συλλόγου και την αποχώρηση του Δ.Σ. ο συνάδελφος Ε. Μπελιμπασάκης έθεσε θέμα χωριστών εκλογών για ΣΠΜΕ και ΣΠΜΘ, με πρόφαση την επιδίωξη αυξημένης συμμετοχής. Όπως βέβαια μάθαμε εκ των υστέρων η αλλαγή πορείας όλης της ΔΚΜ, που συντάχθηκε με την ανωτέρω πρόταση οφείλεται στην αδυναμία κινητοποίησης συναδέλφων . Δηλαδή ενώ είχαμε υπέρβαση θητείας κατά δύο χρόνια, με το πρόσχημα των εκλογών μαζί με το τον πανελλήνιο σύλλογο ξαφνικά, για μικροπολιτικούς λόγους η ΔΚΜ αποφάσισε ότι όσοι συναδέλφοι επιθυμούν να ψηφίσουν στις δυο εκλογικές διαδικασίες, θα…επισκεφθούν διαφορετικές μέρες το ΤΕΕ/ΤΚΜ .
Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε  11 υπέρ από μέλη της ΔΚΜ και μόνο και 10 κατά από μέλη των τριών άλλων παρατάξεων του ΣΠΜΘ. Στην αρχή της ψηφοφορίας τέθηκε θέμα από τους συναδέλφους Λιώρη και Αργυρόπουλο για το νόμιμο της πρότασης αφού το Δ.Σ. είχε ήδη αποχωρήσει. Ο πρόεδρος της συνέλευσης συνάδελφος Τσολιάνος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι ορίζει το καταστατικό και αφού δεν υπήρξαν συγκεκριμένες διαφωνίες έθεσε την πρόταση σε ψηφοφορία. Με το πέρας της ψηφοφορίας ο συνάδελφος Δαρδαμανέλης, που μέχρι τότε έψαχνε αντίγραφο του καταστατικού του συλλόγου για να αποδείξει ότι η πρόταση είναι αντικαταστατική, διάβασε στο σώμα της συνέλευσης, μεταξύ αυτών και στον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ συν Π. Μπίλλια, στον εισηγητή της πρότασης συν. Ε. Μπελιμπασάκη,στον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΠΜΘ συν. Κ. Χατζή και στον πρόεδρο της συνέλευσης συν. Δ. Τσολιάνο, εδάφιο του καταστατικού που ρητά αναφέρει: «Κεφ.ΣΤ’ Άρθρο 15 παρ Ι : Το Δ.Σ. αποτελείται από εννιά μέλη που εκλέγονται για μια διετία. Οι εκλογές γίνονται μέσα σε ένα μήνα μετά την τακτική γενική συνέλευση».
Τα ανωτέρω καθιστούσαν την πρόταση για μετάθεση των εκλογών του ΣΠΜΕ το Σεπτέμβριο, αντικαταστατική. Επιπλέον επρόκειτο για μια μεθοδευμένη μονοπαραταξιακή κίνηση, έξω από τα πλαίσια της συνεννόησης και της εμπιστοσύνης. Και όμως αντί να ακυρωθεί η ψηφοφορία με επόμενη απόφαση της συνέλευσης, όπως προτάθηκε, όλοι οι εκπρόσωποι της ΔΚΜ βγήκαν από την αίθουσα και ο πρόεδρος άρχισε να αναφωνεί «ότι παραιτείται μιας και δεν γνώριζε ότι η πρόταση που έθεσε σε ψηφοφορία ήταν αντικαταστατική. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ο συνάδελφος που κατέθεσε την πρόταση είναι γνώστης του καταστατικού, αλλά παρόλα αυτά δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει έγκαιρα το σώμα για το ότι δεν ήταν σύμφωνη με το καταστατικό .

Εμείς ως μέλη του ΣΠΜΘ και με κατάλληλες πρωτοβουλίες :
•  δεσμευόμαστε ότι θα μπει τέλος στην μη τήρηση του καταστατικού, που θα τροποποιηθεί ώστε να είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες.
• δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ευκαιριακές αυτοδυναμίες να εξευτελίζουν τον κλάδο και το σύλλογο
• δηλώνουμε ότι έχουμε απολέσει κάθε εμπιστοσύνη προς την παράταξη που ξεπέρασε κάθε όριο αντισυναδελφικότητας και συνδικαλιστικής πονηριάς, με μοναδικό σκοπό να γαντζωθεί στην καρέκλα μιας ευκαιριακής αυτοδυναμίας, αδιαφορώντας για το αν απαξιώνει το Σύλλογο.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι οι συνάδελφοι που έφυγαν από τη γενική συνέλευση λέγοντας ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν ξανά με τον σύλλογο, να τον πλαισιώσουν αυτόν και να θέσουν τέτοιες συμπεριφορές μια και για πάντα στο παρελθόν. Η αδιαφορία και η μη συμμετοχή δεν αποτελεί λύση  στα προβλήματα του κλάδου μας.
Όμως είναι θλιβερό ότι οι άνθρωποι και η παράταξη που πριν δέκα χρόνια συνέδεσαν την πορεία του ΣΠΜΘ με αυτή του ΣΠΜΕ και μέχρι πριν μερικά 24ωρα το τηρούσαν απαρέγκλιτα , στοιχείο που οδήγησε και στη σταδιακή απαξίωση του Συλλόγου , τώρα αποφάσισαν επειδή ευκαιριακά δεν τους βολεύει αυτή η τακτική,με τις πρακτικές τους να τον τελειώσουν.

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account