12202082_10153054460386891_353092575_nTην Τετάρτη 2/12 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, συνάντηση στο πλαίσιο του πανελλήνιου ιδρυτικού διαλόγου της Ανασυγκρότησης Μηχανικών.

Στη συνάντηση έγιναν από φίλες και φίλους της Ανασυγκρότησης Μηχανικών εισηγήσεις και ακολούθησε συζήτηση για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στις προτεραιότητες για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του ΤΕΕ σε συνδυασμό με τον επανακαθορισμό του ρόλου του μηχανικού, αναφέρθηκε ο συν. Νίκος Γκανίλας.

(από αριστερά προς τα δεξιά) οι συνάδελφοι Νίκος Γκανίλας, Δημήτρης Μήτρου, Τάσος Κονακλίδης

(από αριστερά προς τα δεξιά) οι συνάδελφοι Νίκος Γκανίλας, Δημήτρης Μήτρου, Τάσος Κονακλίδης

Ο συν. Γκανίλας σημείωσε ότι το θεσμικό μας όργανο (το ΤΕΕ) μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της επαγγελματικής μας ισοπέδωσης με δράσεις σε 3 τρεις άξονες:

1) Να παρέμβει στην κυβερνητική πολιτική με προτάσεις και δράσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας στη δόμηση, τις υποδομές και την ενέργεια, προσελκύοντας και υποστηρίζοντας μικρές και μεγάλες επενδύσεις, Ελλήνων και ξένων επενδυτών και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε που μπορεί να μας διατεθεί.

2) Να εξυγιάνει και να τακτοποιήσει τα «τα του οίκου του» , παρεμβαίνοντας στην αλλαγή του αναχρονιστικού τρόπου λειτουργίας του και πατάσσοντας τις φαύλες προσωπικές και κομματικές στρατηγικές, που το κατέστησαν ένα φορέα άχρηστο για τους Μηχανικούς.

3) Να εξετάσει το σημερινό ρόλο του μηχανικού σε συνάρτηση με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας και τη βιωσιμότητα του

Aπα αριστερά προς τα δεξιά οι συνάδελφοι Νίκος Γκανίλας και Δημήτρης Μήτρου

(Aπό αριστερά προς τα δεξιά) οι συνάδελφοι Νίκος Γκανίλας και Δημήτρης Μήτρου

κλάδου για τα επόμενα σκληρά χρόνια, επανακαθορίζοντας το ρόλο του.

Την ανάγκη δημιουργίας μιας κίνησης στο χώρο των μηχανικών που αφενός θα παράγει με δημοκρατικές διαδικασίες, θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα και τις επιδιώξεις του κλάδου, και αφετέρου θα προσπαθεί συντεταγμένα να επιτυγχάνει αποτελέσματα για τον τεχνικό κόσμο, επεσήμανε το μέλος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ και σύνδεσμός της με τη μόνιμη επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων συν. Δημήτρης Μήτρου, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η ανάγκη σε συνδυασμό με το σοκ των πολιτικών γεγονότων του καλοκαιριού, προβλημάτισε πολλούς συναδέλφους οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημα της Ανασυγκρότησης.

«Καταφέραμε με την ανοχή που δείχναμε τόσα χρόνια σε πρόσωπα και καταστάσεις να γίνουμε μια μειοψηφία που παρακολουθούσε με αμηχανία την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την Ευρώπη». «Η Ευρώπη βέβαια δεν είναι μια κοινωνία αγγέλων όμως είναι ο ζωτικός μας χώρος», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τα «κοινά» του επιμελητηρίου σημείωσε: «Στο μοντέλο των υπαρχουσών «μεγάλων» παρατάξεων στο ΤΕΕ που περιλαμβάνει «σωτήρες» που καλούν τους οπαδούς τους μόνο όταν διεξάγονται ψηφοφορίες, αντιτάσσουμε μια νέα κίνηση ευρωπαϊστών μηχανικών με δημοκρατικές διαδικασίες, ρεαλιστική στοχοθεσία που θα παράγει oφέλη για τον κλάδο και όχι ανταλλάγματα για κάθε λογής «παράγοντες».

Ο συν. Γιάννης Δαρδαμανέλης

Ο συν. Γιάννης Δαρδαμανέλης

Στα προβλήματα του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού που πλέον παλεύει με τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων και κάθε λογής πάρεργο για να επιβιώσει, αναφέρθηκε το μέλος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ και σύνδεσμός της με τη μόνιμη επιτροπή ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας συν. Γιάννης Δαρδαμανέλης. Ο συν. Δαρδαμανέλης ανέφερε με ένα αναλυτικό παράδειγμα, το γεγονός ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα με την υπερφορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές και το κοστολόγιο των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι αδύνατο να επιβιώσει ακόμη και με ετήσιους τζίρους που για την πλειοψηφία των συναδέλφων είναι πλέον άπιαστοι. «Θα πρέπει αυτά να επισημανθούν με επιχειρήματα και οργανωμένα, προς όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων γιατί ο κλάδος δεν έχει άλλα περιθώρια», τόνισε.

IMG_2559

Η συν. Μαρία Γρηγοριάδου

Στην ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα τεχνικά έργα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ συν. Μαρία Γρηγοριάδου. «Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις για έργα και μελέτες. Αυτό που χρειάζεται επιτέλους είναι η αξιοποίησή τους από το κεντρικό ΤΕΕ και η πολιτική βούληση των κυβερνώντων να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής τεχνικού έργου στη χώρα μας.» τόνισε.Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε και την υιοθέτηση από την Ανασυγκρότηση Μηχανικών των προτάσεων της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με την αριθμ.Δ17γ/14/57/ΦΝ 439/30.5.2014 απόφαση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί εγγράφων και προφορικών προτάσεων που κατέθεσαν τα μέλη της Ο.Ε., και η οποία κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ σε ένα πακέτο προτάσεων για άμεσες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών του Ν.3316/05, όπως ισχύει σήμερα.

IMG_2585

Ο συν. Γιάννης Δημογιάννης

Με σχετική εισήγηση του ο γενικός γραμματέας του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Θεσσαλονίκης συν. Γιάννης Δημογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μητρώο του ΤΕΕ θα πρέπει να πάψει να αποτελεί απλά μία καταγραφή ειδικοτήτων και μελών, και να γίνει ένα εργαλείο διασφάλισης του επιστημονικού επιπέδου των μελών του, ενώ παράλληλα:

* να διασφαλίζει τον ρόλο των εμπλεκομένων μελών στην παραγωγή έργου, στο πλαίσιο των επιστημονικών τους δυνατοτήτων,

* να διατυπώνει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις επιστημονικές δυνατότητες των μελών του, και

* να αποκαταστήσει τη σχέση διαφάνειας στο τρίπτυχο τεχνικός κόσμος–πολιτεία –πολίτες.

Επίσης τόνισε ότι η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους συναδέλφους όλων των βαθμίδων, θα πρέπει να γίνεται από το επιμελητήριο μετά από μια εξεταστική διαδικασία που θα είναι έγκυρη, αξιόπιστη, αδιάβλητη και θα σχεδιαστεί από το Τ.Ε.Ε., σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα αρμόδια Υπουργεία. Στις εξετάσεις θα περιλαμβάνονται, εκτός από τεχνικά και επιστημονικά θέματα, και θέματα νομοθεσίας, επαγγελματικής δεοντολογίας, οργάνωσης και διοίκησης τεχνικών υπηρεσιών, οργάνωσης εργοταξίων, υποχρεώσεων και ευθυνών του Μηχανικού κ.λπ.

IMG_2596

Η συν. Μαρία Γιαννή

Τις δυνατότητες , τη μεθοδολογία και στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου για να αποτελέσει το ΤΕΕ, φορέα πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων, υπηρεσιών,διεργασιών και υλικών ,ανέλυσε το μέλος της μόνιμης επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων συν. Μαρία Γιαννή. «Βασισθήκαμε στην πολύ καλή δουλειά που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια οι συνάδελφοι στο επιμελητήριο και έχουμε πλέον διαμορφώσει –κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τα υπηρεσιακά στελέχη του ΤΕΕ/ΤΚΜ- έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την περίπτωση που τα όργανα διοίκησης του επιμελητηρίου πάρουν τις σχετικές αποφάσεις»,επισήμανε.

IMG_2613

Ο συν. Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος

Την ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το ΤΕΕ και την ενεργή διαμεσολάβηση του επιμελητηρίου, για τη διασύνδεσή τους με την παραγωγή, εισηγήθηκε ο συν. Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος . «Το ΤΕΕ πρέπει να συμβάλει ενεργά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που σκοπό θα έχει τη θεσμική μεταρρύθμιση στον εκπαιδευτικό χώρο, ώστε αυτός να απαλλαγεί από αντιαναπτυξιακές ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, σε ότι αφορά την ίδρυση μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων , την προαγωγή τις έρευνας και τον ορισμό των εισακτέων στις σχολές των μηχανικών με βάση και τα νέα οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας» τόνισε.

Ο συν. Σωτήρης Μυλωνάς

Τις δυνατότητες δημιουργίας επαγγελματικής ύλης για τον κλάδο, σε τομείς όπως το περιβάλλον και ο «οικολογικός» τουρισμός, ανέπτυξε ο πρώην πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σωτήρης Μυλωνάς. «Υπάρχει παγκοσμίως ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, επιχειρηματικές δράσεις και τεχνικές διεργασίες» επισήμανε. «Η πρόσφατη σύνοδος για την κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση και το επιμελητήριο μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν προς όφελος του κλάδου», τόνισε.

IMG_2628

Ο συν. Γιώργος Χρίστογλου

Την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας και μια σειρά άσκοπων ελέγχων και ανούσιων διοικητικών διαδικασιών που μπλοκάρουν τα έργα, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ και μέλος του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, συν. Γιώργος Χρίστογλου.

«Πρώτα θα πρέπει να προσδιοριστεί με επιστημονικές μεθόδους και μελέτες το τι είδους δημόσιο τομέα και με ποιο ρόλο θα πρέπει να έχει η χώρα, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δομές αλλά και την διαθέσιμη εμπειρία και γνώση των στελεχών και από αυτό το πρώτο βήμα θα προκύψει η αναγκαία δομή του και η απαιτούμενη στελέχωση του ανά ειδικότητα.

Κατόπιν θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα οργάνωσης της δομής του Δημοσίου, με αξιολόγηση του προσωπικού με καλά μελετημένα κριτήρια. Η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται σε επίτευξη στόχων (στοχοθεσία) και όχι σε γραπτές εξετάσεις. Σίγουρα απορρίπτουμε την λογική της βεβιασμένης αξιολόγησης που είχε αναγγελθεί το 2011 και μοναδικό σκοπό είχε την απόλυση των αποτυχόντων και αντιπροτείνουμε μια αξιολόγηση:

-ορθολογική (βασισμένη πρώτα στο τί μοντέλο Δημόσιου Τομέα θέλουμε),

– τακτική (ανά τακτά χρονικά διαστήματα) και αδιάβλητη διαδικασία» σημείωσε ο συν. Χρίστογλου

IMG_2655

Ο συν.Παύλος Κυριακίδης

Στα προβλήματα των νέων μηχανικών αναφέρθηκε με σύντομη εισήγηση του το μέλος της μόνιμης επιτροπής ανάπτυξης-χωροταξίας, συν. Παύλος Κυριακίδης. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το επιμελητήριο προς την κατεύθυνση της εξωστρεφούς δραστηριοποίησης του κλάδου, τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά και την προώθηση πακέτων ελάφρυνσης των ασφαλιστικών, των φορολογικών βαρών των νέων επιστημόνων. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων για τις οφειλές των νέων συναδέλφων προς το ΤΕΕ.

12314194_1686648381581621_6756362483732288368_o

Ο συν. Παντελής Βογιατζής

Το γεγονός ότι η Ανασυγκρότηση Μηχανικών με τις ιδέες και τις προτάσεις της, βρίσκεται κοντά στα προβλήματα και τις επιδιώξεις των νέων μηχανικών επισήμανε σε σύντομη τοποθέτησή του ο συν. Παντελής Βογιατζής πολιτικός μηχανικός και δημοσιογράφος του focus fm.

IMG_2641

Ο συν. Άκης Μουρμουρής

Την προβληματική λειτουργία των κεντρικών οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ, επέκρινε με ενημερωτική τοποθέτησή του, το μέλος της Α/ΤΕΕ συν. Άκης Μουρμουρής. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκτακτη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ, της 1ης Νοεμβρίου» , ανέφερε. «Ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ για να συνεδριάσουμε, αναλώσαμε την ημέρα του Σαββάτου για να εκλέξουμε αντιπρόεδρο και αφήσαμε το ασφαλιστικό να το συζητήσουμε την…Κυριακή με ωφέλιμο χρόνο 2-3 ώρες…Μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Α/ΤΕΕ, δεν καταλήξαμε σε απόφαση, δεν τον…κινητοποίησε για να βάλει το ασφαλιστικό ως θέμα στην συνεδρίαση της 5/12!!! Οι διαδικασίες των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ πρέπει να γίνουν επιτέλους παραγωγικές» τόνισε, «και θα πρέπει να εισηγηθούμε θεσμικές αλλαγές όπως η απευθείας εκλογή του προέδρου του ΤΕΕ από τους συναδέλφους, που θα μας απαλλάξει από ένα πολύμηνο θλιβερό και πολυδάπανο «αλισβερίσι» στο οποίο οδηγείται το ΤΕΕ σε κάθε εκλογή, με την ισχύουσα διαδικασία, από τους αντιπροσώπους».

IMG_2679

O πρώην πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ συν. Τάσος Κονακλίδης

Τέλος τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ συν. Τάσος Κονακλίδης που κλείνοντας με παρέμβαση του, τον κύκλο των τοποθετήσεων που ακολούθησαν τις εισηγήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων , ότι παρά το γεγονός ότι ήρθε κυρίως για να ακούσει τι προτείνει η νέα κίνηση, πιστεύει ότι η ποιότητα των προτάσεων και η εργατικότητα όσων πλαισιώνουν με σοβαρότητα την προσπάθεια της Ανασυγκρότησης Μηχανικών, εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αναλυτικά οι προτάσεις μας στο http://anasygkrotisi-mixanikon.eu/

 

Ανασυγκρότηση Μηχανικών-Στοιχεία επικοινωνίας:

anasygkrotisi.mixanikon@gmail.com τηλ. 6983717563
αναζητήστε μας στο skype: anasygkrotisi.mixanikon1 και
στο viber : Anasigkrotisi Mixanikon
12202082_10153054460386891_353092575_n

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account