του Χαράλαμπου Μαγειρόπουλου, αρχιτέκτονα μηχανικού, ιδρυτικού μέλους της Ανασυγκρότησης Μηχανικών.*

O αρχιτέκτονας ως homo universalis (καθολικός άνθρωπος) διεκδικούσε πέρα από την επιστημονική του κατάρτιση, μια θέση προοδευτική μέσα στην κοινωνία, είχε λόγο και έργο ικανό να κινητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο και να αποτελέσει τον πρωτοπόρο της κοινωνικής αλλαγής.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς, νοιώθουμε ανίσχυροι απέναντι στο ρεύμα της άναρχης αστικοποίησης και δόμησης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και του εξοβελισμού, όχι μόνο της αισθητικής, αλλά, πρωτίστως, της λογικής από τον αστικό χώρο και το ευρύτερα νοούμενο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η οικονομική κρίση που μείωσε τραγικά την οικοδομική δραστηριότητα και έκανε πολλούς συναδέλφους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση επαγγελματικής προοπτικής.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, γεννιέται παράλληλα και μια νέα πρόκληση, μια νέα δυναμική για μια Νέα Αρχιτεκτονική.

«Οι αρχιτέκτονες στις μέρες μας πρέπει να έχουν τις ικανότητες ενός επιστήμονα, την ψυχή ενός καλλιτέχνη, την κουλτούρα ενός φιλοσόφου», τονίζει ο Τόνι Φολίνα. Μια αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στον ελεύθερο χώρο  και την παράδοση.

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλο ,για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο. Να βγει από την αφάνεια. Να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι γίνεται στην πόλη. Να εμπνέει τους αρχιτέκτονες μηχανικούς και να τους στηρίζει, να επιμορφώνει, να ενημερώνει, να αναδεικνύει το αρχιτεκτονικό έργο, να οργανώνει δράσεις με παρεμβάσεις ουσιαστικές που αφορούν την πόλη και τον άνθρωπο-κατοικητή της, να λάβει όλα τα χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας κι αποδοχής νέων ιδεών και προσεγγίσεων.

Χρειάζεται νέα διαχείριση της σχέσης ανάμεσα στη δομημένη επιφάνεια και το δημόσιο χώρο, στο πλήρες και το κενό, στη πόλη και το αστικό πράσινο, στο δημόσιο χώρο και την απρόσκοπτη πρόσβασή για όλους, στις κοινωνικές ανάγκες και τη συλλογικότητα.

Η Ανασυγκρότηση Μηχανικών είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων με υπερκομματική ευελιξία, πολλή διάθεση για δουλειά και ανοιχτή σε συνεργασίες με τα ζωντανά κομμάτια της πόλης. Με όραμα και ελπίδα, αλλά κυρίως ιδέες και δημιουργική δύναμη για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που μας ενώνει όλους.

Η Θεσσαλονίκη μας είναι και πρέπει να είναι το επίκεντρο, ένας τόπος μετασχηματισμών, ώσμωσης νέων ιδεών και προτάσεων, που όλες αυτές μαζί θα ανασυγκροτήσουν τη μητροπολιτική περιοχή καθιστώντας την ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη ανοικτών οριζόντων μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον των πόλεων και των περιφερειών.

  «Όταν αναφέρομαι σε τόπους δεν εννοώ την καθαρή γεωγραφία από την οποία έχεις αφαιρέσει την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά εκείνο το κάπου, όπου κάτι συμβαίνει: μια ανθρώπινη δράση. Με το πέρασμα των χρόνων καταλήγω στη γενικότερη πεποίθηση ότι η ίδια η αρχιτεκτονική είναι ένα κάπου για να συμβαίνει κάτι  … η ανθρώπινη δράση, οι πρακτικές της καθημερινότητας, είναι όλα αρχιτεκτονική.» (Ζήσης Κοτιώνης)

   Ας ανασυγκροτηθούμε λοιπόν…

* Ο Μπάμπης Μαγειρόπουλος είναι υποψήφιος στις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, της Κυριακής 11/6 με το συνδυασμό της Ανασυγκρότησης Μηχανικών.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account