ImageHandler

Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης μηχανικών για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων 28/1/2016

ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ?
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 28/7/2011.
Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ…

Η ιδεοληψία και η ανικανότητα του Υπουργού περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, οδήγησε εκ των πραγμάτων σε νέα παράταση του Νόμου γιά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και ενώ ήταν γνωστή, εδώ και πολλούς μήνες, η προθεσμία λήξης του Ν.4178, δεν μπόρεσε σ αυτό το μεγάλο διάστημα να υλοποιήσει τα σοσιαλιστικά οράματα της Κυβέρνησης, που εμπεριέχονται στο ψευδεπίγραφο δόγμα «ελάφρυνση όσων δεν μπορούν και επιβάρυνση όσων μπορούν να πληρώσουν», που όμως πάντα στην πράξη μετουσιώνεται στο δόγμα «πάντα πληρώνουν τα κορόιδα έχουν-δεν έχουν, ενώ την γλυτώνουν οι αετονύχηδες που έχουν, αλλά εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις».
Βέβαια, στον Ν.4178 περιλαμβάνονται διευκολύνσεις γιά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι,παλλινοστούντες κλπ), αλλά πώς θα ήταν δυνατόν να μην βάλει μία πινελιά και ο κ. Τσιρώνης στο σοσιαλιστικό όραμα της Κυβέρνησης?
Ετσι όμως δημιούργησε νέο πρόβλημα στο ισοδύναμο της είσπραξης των προστίμων των αυθαιρέτων ( αφού ισοδύναμο κατάντησε η προίκα του πράσινου ταμείου), και έμπλεξε το πράγμα με το.. κουαρτέτο.
Η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, ξεκίνησε με τον Ν.3775/09 (Σουφλιάς-αντισυνταγματικός) και τον Ν.3843/10 (Μπιρμπίλη-συνταγματικός),που αφορούσαν στη νομιμοποίηση των Η/Χ,και συνεχίσθηκε με τον Ν.4014/11 (Παπακωνσταντίνου-αντισυνταγματικός) και τον Ν.4178/13 (Καλαφάτης-συνταγματικός), δηλαδή η διαδικασία αυτή ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ, με σοβαρότατες επιπτώσεις, όπως:
1) μέχρι σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί τα μισά περίπου αυθαίρετα (περισσότερο γιά λόγους άμεσων εκκρεμοτήτων με την πολεοδομία, μεταβιβάσεων κλπ), ενώ χιλιάδες δηλώσεις έχουν βαλτώσει στο στάδιο «της επεξεργασίας», στο σύστημα υποβολής του ΤΕΕ.
2) οι πολίτες σίγουροι πάντα γιά την νέα παράταση, αναβάλλουν τις τακτοποιήσεις, αφού εκτός από την αναβολή της πληρωμής του προστίμου αποφεύγουν και την δήλωση των αυθαιρεσιών στο Ε9, άρα και την πληρωμή του αυξημένου ΕΝΦΙΑ.
3) με την ουσιαστική αναστολή των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων και τις συνεχείς παρατάσεις που εκλαμβάνονται ως ανοχή της πολιτείας στο ζήτημα των αυθαιρέτων, έχουν ενθαρρυνθεί χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι κατασκευάζουν νέα αυθαίρετα και μετά την 28/7/2011, που υποτίθεται ότι αποτελεί την κόκκινη γραμμή της πολιτείας. Δυστυχώς, γιά λόγους μικροπολιτικής και λαικισμού, η Κυβέρνηση έχει κατεδαφίσει ελάχιστα αυθαίρετα που αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις, πάντα με την παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Γιά τα υπόλοιπα, στα οποία περιλαμβάνονται και αυθαίρετα σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, δάση κλπ, επικαλείται αστείες δικαιολογίες, όπως έλλειψη χρημάτων, προσωπικού, δασικών χαρτών κ.α.
4) αναμφισβήτητα όμως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η αδιαφορία γιά την πάταξη της νέας γενιάς αυθαιρέτων, τόσο στις ακριβές αστικές-τουριστικές, όσο και στις φτωχές περιοχές, πράγμα που εξευτελίζει πλήρως την Κυβέρνηση, το Υπουργείο, τη δημόσια διοίκηση και γενικότερα το κράτος δικαίου, που παρουσιάζεται ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.
5) γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: δεν τα έχει διαπιστώσει όλα αυτά ο «οικολόγος» κ. Τσιρώνης? Εχει μελετήσει καμμία αεροφωτογραφία από αυτές που κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά ή αδυνατεί να τις βρεί και να τις προμηθευθεί? Αν όχι, θα μπορούσαμε να του στείλουμε εμείς αρκετές και μάλιστα δωρεάν.

Δυστυχώς γιά τους πολίτες και την κοινωνία, το πρόβλημα των αυθαιρέτων συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με όρους πολιτικού κόστους και κουτοπονηριάς, ενώ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, που ακουμπάει και τους Μηχανικούς.
Παρόλα αυτά, ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεσμικών οργάνων μας και σε μόνιμη βάση, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν και ιδιαίτερα το ΤΕΕ.
Μάλλον και εδώ γιά τους συνδικαλιστές του «πέσε πίτα να σε φάω», που ηγούνται του ΤΕΕ, » δεν τρέχει τίποτα».

Προσέλκυσε 540 άτομα

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account