Το ΤΣΜΕΔΕ σε κατάσταση κινδύνου!

Το ΤΣΜΕΔΕ σε κατάσταση κινδύνου!

ένα σχόλιο του Νίκου Γκανίλα- Πολιτικού Μηχανικού

Είναι δικαιολογημένη η αγωνία των Μηχανικών γιά την τύχη της ΑΜΚ της » Τράπεζας των Μηχανικών», αφού η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει εξωπραγματικά ποσά γιά τα δεδομένα του ταμείου μας και συνεχίζει να επενδύει και νέα με ανεξέλεγκτο τρόπο και χωρίς καμμία επενδυτική λογική.
Εχουμε πλέον πολύ λίγους λόγους γιά να αισθανόμαστε Τραπεζίτες και ακόμη λιγότερους γιά να κοιμόμαστε ήσυχοι, διαπιστώνοντας τα ακόλουθα
1)Στο διάστημα 2010-2014 η τράπεζα έχει καταγράψει ζημίες 600 εκατ.(χωρίς την ζημιογόνα χρήση του 2015) και γιαυτό η Γ.Σ της 10/12/2014, διαπιστώνοντας την ύπαρξη μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών, αποφάσισε ΑΜΚ ύψους 433 εκατ., η οποία όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ η τράπεζα κατατάχθηκε στις μη συστημικές.
Κατόπιν των τελευταίων STRESS TESTS της ΤτΕ, η τράπεζα τέθηκε σε καθεστώς ειδικού ελέγχου και της ζητήθηκε η εκπόνηση πλάνου ανακεφαλαιοποίησης, βάσει κεφαλαιακών αναγκών πλέον 748 εκατ.(στο δυσμενές σενάριο) η 584 εκατ.(στο βασικό σενάριο).Γιά τον λόγο αυτό η Γ.Σ. της 22/11/2015 αποφάσισε νέα ΑΜΚ ύψους 748 εκατ. στο διάστημα 3-10/12/2015.
2) Από το Νοέμβριο 2015 μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει υποβάλει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης γιά έγκριση προς την DGCom (επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ), τα οποία ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΛΑ, κυρίως γιατί η επιτροπή θεωρει τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην ΑΜΚ ως κρατική βοήθεια, αφού η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει προ πολλού την πρόθεσή της να ενσωματώσει το ΤΣΜΕΔΕ σε έναν ενιαίο Δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, αλλά και λόγω της άρνησης του ESM να καλύψει τη διαφορά των 164 εκατ.μεταξύ δυσμενούς- βασικού σεναρίου (διότι πρόκειται γιά μη συστημική τράπεζα).Υπόψιν, ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας στις 11/12/2015 καλύφθηκε το ποσόν μόνο των 597 εκατ.(εκ των οποίων τα 348 εκατ. είναι η συμμετοχή ΤΣΜΕΔΕ), και παρατάθηκε η ΑΜΚ μέχρι 18/12/2015 προκειμένου να εξευρεθούν τα υπόλοιπα 151 εκατ. του δυσμενούς σεναρίου.
3)Οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας είναι τραγικοί, ενώ στο παρελθόν έκλεισαν τράπεζες με πολύ καλύτερους δείκτες ( όπως η PROBANK,η ΑΤΕ και το Τ.Τ,). Η κεφαλαιοποίησή της στις 4/12/2015 (μετά το reverse split) ήταν 13935000 ευρώ δλδ. 69327000μετοχές*0.201ευρώ/μετοχή και συνεπώς η αξία της επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ περίπου 7000000ευρώ, Ολοι οι ιδιώτες μικρομέτοχοι που επένδυσαν σε παλιότερες ΑΜΚ, η αγόρασαν από το ταμπλό, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της επένδυσής τους, όπως ακριβώς ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 374 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 4/12/2015.
4) Η ΑΜΚ έχει εξελιχθεί σε φιάσκο, αφού είναι φανερό ότι οι ιδιώτες επενδυτές απέχουν, εκτός ολίγων μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν επιστρατευθεί από την Κυβέρνηση (ποιός ξέρει με τι ανταλλάγματα) που συμμετέχουν με μικρά ποσά. Στη λυσσαλέα προσπάθεια να στηριχθεί η τράπεζα έχουν επιστρατευθεί και πολλές ΔΕΚΟ κατόπιν πιέσεων των Υπουργών που τις εποπτεύουν παρόλο που τυχόν συμμετοχή τους στην ΑΜΚ θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια (κατά την συνήθη Ελληνική κουτοπονηριά).Πάντως, ενώ σήμερα 18/12/2015 έληξε η παράταση και λείπουν 151 εκατ.,διαρρέουν φήμες γιά νέα παράταση λόγω ύπαρξης ενδιαφέροντος από ξένο FUND που θα καλύψει τμήμα του ποσού, ενώ το υπόλοιπο αδιάθετο θα το καλύψει ΠΆΛΙ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ.
Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, γεννιούνται τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα
1) Ποιός ιδιώτης επενδυτής «έχων σώας τας φρένας»θα επένδυε τις οικονομίες του σε αυτήν την τράπεζα- λαχείο και ποιό ασφαλιστικό ταμείο θα τζογάριζε τα αποθεματικά του σε μία τράπεζα που παραπαίει, έχοντας μάλιστα ήδη χάσει οριστικά 374 εκατ.? Μήπως δεν υπάρχουν άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά πιό σίγουρες και πιό αποδοτικές?
2) Το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ υπηρετεί τα συμφέροντα των Μηχανικων, τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ή το προσωπικό συμφέρον των μελών του, που παραμένουν γατζωμένα στις καρέκλες απολαμβάνοντας παχυλούς μισθούς?
3) Εχουν επίγνωση ότι μέχρι σήμερα έχουν πετάξει στα σκουπίδια 374 εκατ., ετοιμάζονται γιά άλλα 348 εκατ. και πιθανόν άλλα 70-80 εκατ και πάει λέγοντας, χρήματα που δεν είναι δικά τους, αλλά αποτελούν τον ιδρώτα χιλιάδων μηχανικών?
4) Ποιά είναι η θέση τους σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης γιά ενσωμάτωση του ΤΣΜΕΔΕ σε έναν ενιαίο Δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, και πώς σκέφτονται να αντιδράσουν?
5) Για λόγους διαφάνειας και ηθικής τάξης μήπως θα μπορούσαν να μπούν στον κόπο να δημοσιοποιήσουν τις ετήσιες απολαβές τους, όσοι εξ αυτών είναι Μηχανικοί και ιδιαιτέρως οι διπλοθεσίτες συνάδελφοι ΓΑΜΒΡΙΛΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ATTICA-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΜΕΔΕ) και ΠΛΙΑΚΗΣ(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΜΕΔΕ- ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ATTICA)? ( Για τα προσόντα και το επίπεδο των ειδικών γνώσεων των ανωτέρω δεν χρειάζεται να προβληματισθούμε γιατί είναι σίγουρο ότι υπερτερούν κατά πολύ των υπολοίπων συναδέλφων εφόσον κατέχουν τόσο πολλές και σημαντικές θέσεις).
5) Τέλος πρέπει να αναρωτηθούμε ποιές είναι οι απόψεις του προέδρου του ΤΕΕ συν. ΣΤΑΣΙΝΟΥ πάνω σε όλα αυτά, και αν πιστεύει ότι πρέπει να ασχοληθεί το ΤΕΕ (εκτός και αν πιστεύει ότι όλα βαίνουν καλώς).

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, την εποχή της αναξιοκρατίας,του κομματικού βολέμματος και των πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών είναι η δικαιοσύνη, στην οποία πρέπει να προσφεύγει κανείς όταν πιστεύει οτι έχει δίκιο, εναντίον αυτών που αυθαιρετούν. Ας ευχηθούμε να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε, επιβαρύνοντας περισσότερο το έργο των οικονομικών εισαγγελέων.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account