Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Ανασυγκρότησης Μηχανικών συν. Νίκος Γκανίλας

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΕ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ? ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΣΑΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ?

Μετά από επτά και πλέον χρόνια κατασκευαστικής άπνοιας και γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας, μήπως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι, από εδώ και πέρα, το αντικείμενο απασχόλησης του Μηχανικού θα είναι οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, οι λιγοστές ανακαινίσεις ακινήτων και τα ελάχιστα πλέον δημόσια έργα (που όλο και περισσότερο λιγοστεύουν ανησυχητικά) ?

 

 

Στην πραγματικότητα, οι προοπτικές για ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου είναι ζοφερές. 

 

Μήπως οι νέοι Μηχανικοί, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους,  θα πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους απ’ ευθείας σε άλλες προηγμένες  χώρες  και χωρίς δεύτερη σκέψη ? Και το ΤΕΕ, μη έχοντας πλέον καμία δυνατότητα να προσφέρει κάποια ουσιαστική βοήθεια στο πρόβλημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, θα πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο το ρόλο της προώθησής τους στο εξωτερικό ?

Στην πραγματικότητα, οι προοπτικές για ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου είναι ζοφερές. Απτό παράδειγμα η παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του προυπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2017. Ενώ για το 2017 έχουν προυπολογισθεί συνολικά έργα ύψους 6.75 δις. ευρώ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν απορροφηθεί μόνο 1.6 δις. (!!!). Και επειδή ως λαός είμαστε της τελευταίας στιγμής, όσο και να επιταχύνουμε τα πράγματα υπολογίζεται ότι θα μείνουν αδιάθετα 1-2 δις. (σε μία εποχή που ο κατ. Κλάδος έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης και θα έπρεπε να υπερβούμε τον προυπολογισμό). Βέβαια αυτή η κατάσταση ήταν αναμενόμενη, αν σκεφθεί κανείς ότι μετά την ολοκλήρωση ( με τυμπανοκρουσίες και πολλά κοψίματα κορδέλας) των παλαιών έργων που σέρνονταν επί δεκαετίες, περάσαμε στην περίοδο της ανεμελιάς και της αδιαφορίας για την προετοιμασία νέων ώριμων έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΠΔΕ.

Μελετώντας όμως και το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2021» του Υπουργείου οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, παρά τις υποτιθέμενες διαβουλεύσεις και τα συνέδρια στις περιφέρειες που γίνονται σε δόσεις για να συντηρείται στο διηνεκές το Κυβερνητικό παραμύθι για «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», παρατηρούμε μόνο ευχολόγια ή το πολύ-πολύ μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Συγκεκριμένα στις περιγραφόμενες δράσεις ανά Υπουργείο που έχουν συμπεριληφθεί στο ΠΕΑΣ 2021, περιλαμβάνονται μόνο προτάσεις από το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αν και όταν εφαρμοσθούν, θα συμβάλουν απλά στην διευκόλυνση άσκησης του επαγγέλματος και την προώθηση των επενδύσεων. Για παράδειγμα αναφέρονται : η e-πολεοδομία, η ολοκλήρωση του έργου κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας κλπ. Σχετικά με τον κατασκευαστικό κλάδο και το δομημένο περιβάλλον δεν βρήκαμε καμία πρόταση ή δράση για την ανάταξή τους. Πλήρης αγνόηση του προβλήματος, που δείχνει ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος  μπορεί να συμβάλει στην εθνική οικονομία ή ότι η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας είναι αυτή τη στιγμή αμελητέα. Ξεχνάει φαίνεται, ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στο παρελθόν απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων, και συνέβαλε στο ΑΕΠ σε ποσοστό μέχρι και 20%. Άλλωστε δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία χώρα, στην οποία να αγνοείται πλήρως ο κλάδος αυτός.

Έχει επιδιώξει ποτέ η διοίκηση του ΤΕΕ διάλογο με το ΥΠΑΝ σχετικά με το ΠΕΑΣ 2021, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου για την ανάταξη του τεχνικού κλάδου και γενικότερα της εθνικής οικονομίας ?

 

Και η μεν Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, μπορούν να έχουν την δική τους ατζέντα, καθώς και την δική τους άποψη για τον κλάδο των κατασκευών. Και ακόμη να πιστεύουν, ότι ο κλάδος αυτός δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην εθνική οικονομία. Το ερώτημα όμως είναι τι πιστεύουν οι Μηχανικοί και πώς αντιδρούν.  Στο σημείο λοιπόν αυτό γεννιούνται τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα :

  • Έχει κληθεί ποτέ από το Υπουργείο Ανάπτυξης η διοίκηση του ΤΕΕ για διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες δράσεις για την ανάταξη του κατ. Κλάδου και του δομημένου περιβάλλοντος, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ΠΕΑΣ 2021 ?
  • Έχει επιδιώξει ποτέ η διοίκηση του ΤΕΕ διάλογο με το ΥΠΑΝ σχετικά με το ΠΕΑΣ 2021, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου για την ανάταξη του τεχνικού κλάδου και γενικότερα της εθνικής οικονομίας ?
  • Διαθέτει την παρούσα στιγμή η διοίκηση του ΤΕΕ τις σχετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ως δράσεις στο ΠΕΑΣ 2021, και οι οποίες (εκτός των άλλων ) θα μπορούσαν να συμβάλουν στην διεύρυνση της επαγγελματικής ύλης των Μηχανικών, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης στον τεχνικό κλάδο γενικότερα, προς όφελος της οικονομίας ?
  • Διαθέτει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία το ΤΕΕ σχετικά με τους δείκτες απασχόλησης, ανεργίας και μετανάστευσης των Μηχανικών, σχετικούς με την εισοδηματική διαστρωμάτωση, με τους δείκτες παραγωγής τεχνικών έργων και εκτέλεσης των ΠΔΕ ανά έτος κλπ. ? Διότι, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα τελευταία σχετικά διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει το ΤΕΕ είναι του έτους 2007 !
  • Μήπως, τέλος , τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα για τον τεχνικό κλάδο και εμείς τα βλέπουμε χειρότερα από όσο είναι , ενώ το ΤΕΕ τα βλέπει ανθηρά, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς μας πλέον με αυτά ? Αν όμως όντως η κατάσταση είναι όπως την βλέπουμε εμείς, τότε ας μας πουν ξεκάθαρα, ότι στην Ελλάδα και οι νέοι και οι παλιοί Μηχανικοί, δεν πρόκειται στη ζωή τους να (ξανα)δούν μελέτη ή εργοτάξιο, παρά μόνον άθλιους νόμους αυθαιρέτων, χαρτούρα και γραφειοκρατία. Και ότι από Μηχανικοί θα είμαστε πλέον νομομαθείς δικολάβοι- διεκπεραιωτές !

Σε τι λοιπόν μας χρειάζεται το ΤΕΕ, αν δεν μπορεί πλέον να υπερασπισθεί ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ? Αν είναι χρήσιμο στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, τότε είναι παντελώς άχρηστο για τα μέλη του.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,

εμείς στην ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, θεωρούμε ως κυρίαρχο πρόβλημα μεταξύ των πολλών  προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι έλληνες Μηχανικοί ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Διότι πρόκειται πλέον για ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ και όχι για πρόβλημα που άπτεται των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος (γραφειοκρατία, δυσλειτουργία δημόσιας διοίκησης, πολυνομία κλπ.). Η πλειονότητα των Μηχανικών είναι πλέον καταχρεωμένη στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία (οι ρυθμίσεις και οι δόσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουν), τα εισοδήματά τους κάτω από τα όρια φτώχειας (λόγω και του αθέμιτου επαγγελματικού ανταγωνισμού από απελπισμένους συναδέλφους που δουλεύουν τζάμπα απλά και μόνο για να επιβιώσουν) και το κυριότερο ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !

Σε τι λοιπόν μας χρειάζεται το ΤΕΕ, αν δεν μπορεί πλέον να υπερασπισθεί ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ? Αν είναι χρήσιμο στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, τότε είναι παντελώς άχρηστο για τα μέλη του.  Όταν μία Κυβέρνηση ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα ενός τυπικού διαλόγου, θέτοντάς τον μάλιστα εκτός πλάνων στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της για τα επόμενα 4 χρόνια (!!), τότε τι να περιμένουμε ?

 

 

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ προτείνει το ακόλουθο πλάνο δράσης

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,

Στα χρόνια της κρίσης, ο τεχνικός κλάδος  έχει υποστεί πολλά δεινά. Από το κλείσιμο του ιστορικού μας ταμείου (ΤΣΜΕΔΕ) και την κλοπή της περιουσίας του (που αποτέλεσε τους κόπους και τον ιδρώτα χιλιάδων συναδέλφων δεκάδων χρόνων), φτάσαμε πλέον στην επαγγελματική απαξίωση και την οικονομική καταστροφή. Οι Μηχανικοί προδόθηκαν κατ εξακολούθηση από τις διοικήσεις του ΤΕΕ, ακόμη και από ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, που εξαργύρωσαν τα αξιώματά τους με κάποιο Κυβερνητικό πόστο. Έστω λοιπόν αυτή την ύστατη στιγμή για όλους μας, καλούμε την σημερινή ηγεσία του ΤΕΕ να αντιδράσει στην συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποβάθμιση των Μηχανικών. Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ προτείνει το ακόλουθο πλάνο δράσης :

  • Ιεράρχηση του προβλήματος της επαγγελματικής συρρίκνωσης, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας και της μετανάστευσης των Μηχανικών ως θέμα άμεσης και κύριας προτεραιότητας των οργάνων του ΤΕΕ
  • Οργάνωση και διεξαγωγή σε άμεσο χρόνο συνεδρίου με αντικείμενο την διερεύνηση του επαγγελματικού προβλήματος, της συρρίκνωσης της επαγγελματικής ύλης , τις προοπτικές και τις αλλαγές στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος στο άμεσο μέλλον (μετά την έξοδο από την κρίση)
  • Συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με την απασχόληση, το εισόδημα, την δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις σημερινές οφειλές κλπ., που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων από το συνέδριο.
  • Επιδίωξη άμεσης επαφής με τον αρμόδιο Υπουργό οικονομίας και ανταγωνιστικότητας προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος για την ένταξη δράσεων στο ΠΕΑΣ 2021 για την ανάταξη του τεχνικού κλάδου και για την αύξηση του προυπολογισμού του ΠΔΕ.

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ είναι σε θέση να προτείνει στα όργανα του ΤΕΕ σχετικές δράσεις και προτάσεις.

 

 

 

 

 

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account