Οι Μηχανικοί αποχαιρέτισαν το άθλιο επαγγελματικά 2016 και υποδέχονται με μαύρες σκέψεις και προσδοκίες το 2017. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τραγικές καταστάσεις και συνέπειες για εκατοντάδες συναδέλφους που έχασαν την προθεσμία εξόφλησης των εισφορών Β εξαμήνου 2016, των αναδρομικών και πιθανόν των παλιών ρυθμίσεων. Έτσι στο ήδη υπάρχον ποσοστό του 30% ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, αναμένεται να προστεθεί ένα νέο μεγάλο ποσοστό συναδέλφων που θα τεθούν εκτός μάχης. Αλλά και σε όσους μπορέσουν να σταθούν όρθιοι, η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου» και η άγρια φορολόγηση, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας για την επιβίωση.

Ο κύκλος των εργασιών των Μηχανικών, έχει πλέον συρρικνωθεί στα ενεργειακά πιστοποιητικά, τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, σε λιγοστά ιδιωτικά έργα μικρής κλίμακας (κυρίως ανακαινίσεις) και σε ελάχιστα δημόσια έργα. Όπου οι Μηχανικοί στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, εφαρμόζουν το δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου», εξευτελίζοντας την αμοιβή και το επάγγελμα του Μηχανικού. Για τους νέους συναδέλφους, αν παλιότερα υπήρχαν κάποιες μικρές επιφυλάξεις για την μετανάστευσή τους, σήμερα έχουν λείψει εντελώς και η αναγκαστική μετανάστευση σε χώρες που μπορούν να τους προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο.

Βέβαια δεν μιλάμε για τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, που με το μοίρασμα των λιγοστών μεγάλων έργων ( που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.) και την εξωστρέφειά τους κατορθώνουν να επιβιώνουν. Το πρόβλημα επικεντρώνεται αλλά στις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες, τους αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς, τους συναδέλφους που εργάζονται με υπαλληλική σχέση, με τα μπλοκάκια κλπ, που προσπαθούν να απασχοληθούν σε μία χώρα που ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ! Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μέσα στο 2016 πολλά πολεοδομικά γραφεία δεν έχουν εκδώσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ !

Εμείς έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι :

  • σε μία οικονομία που βρίσκεται στον γύψο (όπως η Ελληνική) λόγω των capital controls, της πολιτικής αβεβαιότητας, του ανισόρροπου φορολογικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος και του αδύναμου τραπεζικού συστήματος, είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, που στην καλύτερη περίπτωση τηρούν στάση αναμονής και πάντως δεν αρκούν για ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ, που θα εκκινήσει την ανάπτυξη.
  • Η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί σήμερα το αναγκαίο οξυγόνο για την οικονομία μας και ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να προέλθει κατά κύριο λόγο από επενδύσεις με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, που εκτός από το καταβαλλόμενα τίμημα, συνοδεύονται από μεγάλης κλίμακας επενδυτικά προγράμματα (κυρίως σε έργα υποδομής). Μάλιστα στις ιδιωτικοποιήσεις κυρίως των υποδομών (λιμάνια, σιδηρόδρομοι κλπ.) εμπλέκονται κρατικά assets και όχι ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στο εγχείρημα.
  • Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων καρκινοβατεί και μετά από 6 χρόνια έχει υλοποιηθεί μόνο η επένδυση της COSCO, ενώ σε καμία άλλη δεν έχει ξεκινήσει να παράγεται έργο, ώστε να απασχοληθεί το τεχνικό δυναμικό της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2016 εισπράχθηκαν 500 εκατ. από τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, έναντι των 2.5 δις. που προϋπολογίσθηκαν, ενώ οι πιο ώριμες από αυτές (Ελληνικό- περιφερειακά αεροδρόμια) δεν ξεκίνησαν ! Το τραγικό της κατάστασης είναι ότι ιδεοληπτικοί Υπουργοί (όπως οι κ. Δρίτσας, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Φλαμπουράρης) της σημερινής Κυβέρνησης, κωλυσιεργούν ή προσπαθούν να ματαιώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ.
  • Το πολυαναμενόμενο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη παραμένει άφαντο, αν και ήταν μνημονιακή υποχρέωση του Μαρτίου 2016. Αντί αυτού ο ένας (αργόσχολος ) Υπουργός ο κ. Σταθάκης, αντικαθίσταται (ως αποτυχημένος) από κάποιον άλλον ( ιδεοληπτικό) Υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου με καινοφανείς απόψεις για την ανάπτυξη, του τύπου «ότι η βαριά φορολόγηση προσελκύει τους απανταχού επενδυτές». Αντί λοιπόν του σχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση προσφέρει σκληρές αέναες διαπραγματεύσεις !
  • Ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και βασικοί Υπουργοί της Κυβέρνησης αν και είναι Μηχανικοί, φαίνονται να αγνοούν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σήμερα είναι ανύπαρκτος και με μηδενική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, την στιγμή που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. με «κανονική οικονομία» συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στις οικονομίες των χωρών αυτών και ότι πολύ συχνά αποτελεί βασικό μοχλό αναθέρμανσης της οικονομίας τους. Φαίνονται ακόμη να αγνοούν πλήρως, όχι μόνον τους Μηχανικούς αλλά και το εργατοτεχνικό δυναμικό του τεχνικού κλάδου που έχει βυθισθεί στην εξαθλίωση και στην ανεργία. Σε σημείο που να μας κάνει να αναρωτιόμαστε, αν αυτοί οι «Μηχανικοί» είχαν ποτέ επαφή με το επάγγελμα, με το εργοτάξιο, με το τεχνικό γραφείο και τους εργατοτεχνίτες του κλάδου !! Στον βαθμό αυτό, η στάση τους απέναντι στους Μηχανικούς, είτε οφείλεται σ την ιδεολογική τους αγκύλωση είτε στην ανικανότητά τους, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ.
  • Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει ότι η λύση στα προβλήματα της απασχόλησής μας, δεν μπορεί να είναι τα ΠΕΑ, οι νομιμοποιήσεις, οι ηλεκτρονικές πολεοδομίες, και τα μικροέργα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα στοιχειώδες μεροκάματο. Η λύση στο πρόβλημα της ασφάλισης δεν μπορεί να είναι οι παρατάσεις και οι ρυθμίσεις. Είναι απλά και μόνον η εξασφάλιση ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .  Ένας χρεοκοπημένος Μηχανικός δεν μπορεί ούτε την οικογένειά του να συντηρήσει, ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές του να πληρώσει.
  • Στην παρούσα φάση (δυστυχώς) το πρόβλημα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το χειρισθούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, από την ταχύτερη έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία των εταίρων μας στην Ε.Ε., καθώς και  την αποκατάσταση της κανονικότητας στην χώρα μας.  Θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε σε όσους βάζουν εμπόδια στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της χώρας. Να καταγγείλουμε τους λαίκιστές πολιτικούς (όλων των αποχρώσεων) που με τις τακτικές τους φρενάρουν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και με την συμπεριφορά τους παρατείνουν τον αργό θάνατο της πατρίδας μας, αλλά και των πολιτών της. Να διαπομπεύσουμε αυτούς που προτάσσουν την καρέκλα ή την ιδεοληψία τους, από το συμφέρον της πατρίδας. Να αποκαλύψουμε αυτούς που καταστρέφουν την ζωή και το επάγγελμά μας. Αυτούς που κατέστρεψαν το ταμείο των Μηχανικών και πέταξαν στα σκουπίδια τον μόχθο χιλιάδων συναδέλφων, εφαρμόζοντας το δόγμα της αναδιανομής του πλούτου και της ισοπέδωσης των πολιτών προς τα κάτω.
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η αντίδρασή μας πρέπει να γίνει οργανωμένα με επικεφαλής την επίσημη ηγεσία του ΤΕΕ. Δυστυχώς στην παρούσα φάση (μετά τις πρόσφατες εκλογές στο ΤΕΕ), οι Μηχανικοί στερούνται εκπροσώπησης, ενώ παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) δεν συμμετέχει στις εκλογές θεωρώντας ότι το ΤΕΕ είναι αναξιόπιστο και ανίκανο για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά μας. Ακόμη, οι ιδιοτελείς ηγεσίες κάποιων κομματικών παρατάξεων βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα των Μηχανικών και έχουν διαφορετικούς στόχους που σχετίζονται με την πολιτική τους ανέλιξη και καριέρα !
  • Αν και εμείς στην ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ έχουμε την ίδια άποψη με την πλειοψηφία των Μηχανικών, εν τούτοις αποφασίσαμε να αγωνισθούμε «εκ των έσω», ώστε να ανατρέψουμε τις ανίκανες και αφερέγγυες ηγεσίες του παρελθόντος. Με αυτή την λογική, καλούμε σε συνεργασία όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους στα όργανα του ΤΕΕ που δεν είναι εγκλωβισμένοι σε κομματικές παρατάξεις αλλά πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, προκειμένου να σχηματίσουμε μία νέα διοίκηση στο ΤΕΕ, χωρίς κομματική ατζέντα και μοναδικό στόχο την προάσπιση του επαγγέλματός μας. Αλλά και στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, η πρόταση της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ παραμένει σε ισχύ, προκειμένου με την συνεργασία όσο το δυνατόν   μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΜΑΣ.

 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account