ΜΕΤΡΟ-ΣΤΑΘΜΟΣ-STOP-ERGA-IOYLIOS-2015

Η πρεμούρα της πολιτείας καθιστά το Ν.4412/2016, ένα νόμο ανεφάρμοστο που θα μπλοκάρει την παραγωγή των δημοσίων έργων

Ένα σχόλιο από το Δημήτρη Μήτρου-μέλους της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Με τη ψήφιση του Ν. 4412/2016, στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Πέρα από το γεγονός ότι ορισμένες επιμέρους  διατάξεις χρήζουν βελτιώσεων, ο νόμος έχει και μια ακόμη βασική αδυναμία. Για την εφαρμογή του απαιτείται πλήθος διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να γίνουν. 

Η πρεμούρα της πολιτείας -προφανώς λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων- να νομοθετήσει την περίοδο που είναι «αφιερωμένη στα μπάνια του λαού» , θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση των μελετών και των έργων, άμεσα εφαρμοστέο χωρίς να υπάρχουν π.χ. πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, ηλεκτρονικά μητρώα παρόχων στους φορείς ανάθεσης κτλ., καθιστά το Ν.4412/2016, ένα νόμο ανεφάρμοστο που θα μπλοκάρει την παραγωγή των δημοσίων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Απαιτείται η άμεση αναβολή της ισχύος του, για όσες διατάξεις χρειάζεται η προαναφερθείσα θεσμική προετοιμασία. Τις επόμενες μέρες το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα ετοιμάσει και θα στείλει αναλυτικό υπόμνημα προς το υπουργείο,σε συνεργασία με το Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ και άλλους φορείς που έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία.

© 2015 Ανασυγκρότηση Μηχανικών: σχεδιάζοντας ένα νέο ΤΕΕ

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account