ΜΕΤΡΟ-ΣΤΑΘΜΟΣ-STOP-ERGA-IOYLIOS-2015

Η πρεμούρα της πολιτείας καθιστά το Ν.4412/2016, ένα νόμο ανεφάρμοστο που θα μπλοκάρει την παραγωγή των δημοσίων έργων

Ένα σχόλιο από το Δημήτρη Μήτρου-μέλους της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Με τη ψήφιση του Ν. 4412/2016, στις αρχές Αυγούστου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Πέρα από το γεγονός ότι ορισμένες επιμέρους  διατάξεις χρήζουν βελτιώσεων, ο νόμος έχει και μια ακόμη βασική αδυναμία. Για την εφαρμογή του απαιτείται πλήθος διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να γίνουν. 

Η πρεμούρα της πολιτείας -προφανώς λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων- να νομοθετήσει την περίοδο που είναι «αφιερωμένη στα μπάνια του λαού» , θεσμικό πλαίσιο για την εκτέλεση των μελετών και των έργων, άμεσα εφαρμοστέο χωρίς να υπάρχουν π.χ. πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, ηλεκτρονικά μητρώα παρόχων στους φορείς ανάθεσης κτλ., καθιστά το Ν.4412/2016, ένα νόμο ανεφάρμοστο που θα μπλοκάρει την παραγωγή των δημοσίων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Απαιτείται η άμεση αναβολή της ισχύος του, για όσες διατάξεις χρειάζεται η προαναφερθείσα θεσμική προετοιμασία. Τις επόμενες μέρες το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα ετοιμάσει και θα στείλει αναλυτικό υπόμνημα προς το υπουργείο,σε συνεργασία με το Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ και άλλους φορείς που έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account