του Δημήτρη Μήτρου

Μέλους της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ-Υπεύθυνου Επαγγελματικών θεμάτων

To βασικό πρόβλημα του επιμελητηρίου είναι πολιτικό.
Δεν έχει παρατάξεις που να ασκούν το ρόλο τους παραγωγικά και να κινητοποιήσουν δυνάμεις για την ανανέωση του ΤΕΕ, την αποτελεσματική εκπροσώπηση του κλάδου,και τη στοχοθέτηση για την προώθηση των επιδιώξεων του.
Τώρα κάποιοι θα σπεύσουν να πουν.Τι μας λες τώρα εδώ δεν έχουμε δουλειά και εσύ ασχολείσαι με το ΤΕΕ που πρέπει να κλείσει για…χίλιους λόγους.
Όμως και οι εκδηλώσεις οργής και των πιο αγανακτισμένων ενισχύουν την αρχική μου πρόταση.
Και είναι το ευρύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας που μας έχει οδηγήσει στο γκρεμό.Κόμματα χωρίς ουσιαστικές παραγωγικές δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτική της ατάκας,αποσπασματικές κινήσεις, λαϊκισμός και ιδεοληψίες από όλες τις πλευρές και κυρίως έλλειψη πολιτικού θάρρους της πολιτικής τάξης να πει στον κόσμο τα λιγότερο «εύπεπτα» που πρέπει να γίνουν, για να είναι αρεστή στον κόσμο.Πολιτική ατολμία και στρογγυλεύσεις παντού.
Το ΤΕΕ και οι παρατάξεις του είναι μια μικρογραφία αυτής της κοινωνίας.

Το παράδειγμα των ενεργειακών επιθεωρητών είναι ενδεικτικό.Η διοίκηση Αλαβάνου εισήγαγε το θεσμό στο επιμελητήριο χωρίς ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και διαβούλευση στο ΤΕΕ απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις.Δεν έγινε τότε κουβέντα στο επιμελητήριο,μόνο παράβολα και σεμινάρια επιβλήθησαν.ΌΛΕΣ οι ειδικότητες ανεξαρτήτως προγράμματος σπουδών να… επιθεωρούν αρκεί να πληρώνουν το αντίτιμο και να μάθουν τη θερμική ικανότητα ενός βαρελιού…μπρεντ. Έτσι απαξιώσαμε μόνοι μας μια διαδικασία και έχουμε κάθε λογής λαικιστές να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους μηχανικούς που δεν πρέπει να δίνουν εξετάσεις.Ενώ όταν έδιναν δώρο στο ίντερνετ …μια ενεργειακή επιθεώρηση με δυο πίτσες ήταν…καλύτερα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι πιστοποιήσεις. Ο συν.Σπίρτζης παρά το γεγονός ότι όσο ήταν πρόεδρος ασχολήθηκε από μια χρονική στιγμή και μετά, μόνο με το πως θα γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην πορεία προς την εξουσία και με την συριζοποίηση της Συμπαράταξης Μηχανικών (respect σε όσους αντιστέκονται),τώρα σαν υπουργός με το νομοσχέδιο που έφερε επανορθώνει μερικώς, γιατί αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά τις πιστοποιήσεις,τα μητρώα και το ΓΕΜΗ. Διαχρονικά στο επιμελητήριο έχει γίνει σοβαρή τεχνοκρατική δουλειά, ώστε αυτό να αποτελέσει το φορέα πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων και διαδικασιών.Αυτό που λείπει είναι η διαβούλευση με τους συναδέλφους,ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ στο ΤΕΕ για το θέμα και η ενημέρωση των συναδέλφων που όταν ακούν πιστοποίηση τους έρχονται στο μυαλό -και όχι αδικαιολόγητα- τα παράβολα και τα ΚΕΚ ΚΑΙ ΟΧΙ η αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών όλων των βαθμίδων,των διαδικασιών παραγωγής τεχνικού έργου και της ανάδειξης των καινοτομιών των ελληνικών εργαστηρίων και βιομηχανιών στον τομέα της παραγωγής νέων οικοδομικών υλικών και τεχνικών διεργασιών.
Τέλος ένα παράδειγμα είναι και η…περίφημη ανταποδοτικότητα του ΤΕΕ που όλοι ευαγγελιζόμαστε,αλλά κανείς δεν συζητά. Πρόσφατα είχαμε τις «προειδοποιητικές βολές» από τη ΔΕ ΤΕΕ με τα μηνύματα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα του συστήματος αμοιβών, για διακοπή κάποια στιγμή στο μέλλον της πρόσβασης, σε όσους χρωστούν τις εισφορές τους.
Δεν ξέρω ποιου γραφειοκράτη έμπνευση ήταν αυτή, όμως ξέρετε πόση ζημιά έκανε στην ήδη απαξιωμένη εικόνα του επιμελητηρίου αυτή η ένδειξη στην οθόνη των υπολογιστών των συναδέλφων;;; Ειδικά τις μέρες που έψαχναν χρήματα να πληρώσουν το ΤΣΜΕΔΕ,το ΙΚΑ και την εφορία.Και γίνεται χειρότερο… Από ότι πληροφορήθηκα υπάρχει στα σκαριά η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής με την οποία θα μπορείς να κάνεις ρύθμιση αν χρωστάς τις οφειλές σου στο ΤΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογράφεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπεις με πάγια εντολή το επιμελητήριο να σου αφαιρεί από όποιο λογαριασμό θα δηλώνεις, κάθε μήνα τη δόση της ρύθμισης.Αλλιώς… πάπαλα η πρόσβαση στο σύστημα.Και φυσικά αυτά ήδη δρομολογούνται με προφορικές οδηγίες (διερευνητικά) στον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΤΕΕ και έχει σταλεί και υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης.

Πάρτυ θα κάνει ένα κομμάτι της Αριστεράς που θέλει αντί για επιμελητήριο λαϊκές συνελεύσεις και κόβες, με τον παιδαριώδη χειρισμό του θέματος. Έτσι και το πάρουν χαμπάρι, ορυμαγδός θα υπάρξει από τις φυλές των κοινωνικών δικτύων από τους «σταλεγάκηδες απολιτίκ» τους «κάνω κριτική από τον καναπέ»,τους «μήπως ξέρεις καν2να στην ΕΠΑΕ» και τους «όσοι είστε εκλεγμένοι στο ΤΕΕ είστε κομματόσκυλα ή λαμόγια ή ανίκανοι ή και τα τρία«.

Αυτό είναι ίσως και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πως η έλλειψη κουλτούρας ,παραγωγικών πολιτικών διαδικασιών και ΚΥΡΙΩΣ βούλησης από πλευράς των παρατάξεων για πολιτική…διαβούλευση στο επιμελητήριο θα δημιουργήσει και εδώ ένα νέο φαινόμενο «ενεργειακών επιθεωρητών».
Και τι προτείνεις ρε…ξερόλα;;; Θα αναρωτηθεί κάποιος…καλόπιστος.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.
Να μην βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος! Με οργανωμένες εισηγητικές επιτροπές της Α/ΤΕΕ (με σοβαρούς συναδέλφους, εκπροσώπους παρατάξεων, που θα δουλέψουν και δεν θα γίνουν για…καθυστέρηση) να ξεκινήσουμε με σφιχτό χρονοδιάγραμμα (Δεν έχουμε πλέον πολύ χρόνο) τη συζήτηση για:
-το που ξοδεύουμε τώρα και που θα ξοδεύουμε στο μέλλον κάθε ευρώ των εσόδων του ΤΕΕ και την πολιτική του για εισπράξεις και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
-το τι υπηρεσίες,με ποιόν τρόπο και με ποιό κόστος θα προσφέρει το επιμελητήριο στα μέλη του
-τις πιστοποιήσεις, τα υπερ και τα κατά τους,αν τις θέλουμε (τις θέλουμε βέβαια…) και αν ναι με ποιες διαδικασίες θα τις εφαρμόσουμε
Και φυσικά πριν οι επιτροπές κάνουν την εισήγηση στην Α/ΤΕΕ για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να ενημερώνουν όσο δουλεύουν, τους συναδέλφους για την πρόοδο των εργασιών τους και να θέσουν τις εισηγήσεις τους σε δημόσια διαβούλευση,πριν τη συζήτηση στην Αντιπροσωπεία.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά ανοικτά και με διαφάνεια και δεν συναποφασίσουμε στα όργανα διοίκησης του επιμελητηρίου, ότι ξεκινήσει με προφορικές εντολές στον υπηρεσιακό μηχανισμό και με κρυφτούλι θα εκφυλιστεί όπως ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρητών που χρειάζεται επειγόντως παρεμβάσεις από το ΤΕΕ και την πολιτεία γιατί εκθέτει τον τεχνικό κόσμο.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από το κεντρικό ΤΕΕ το τελευταίο διάστημα για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων για νομικά και φοροτεχνικά θέματα. Φυσικά είναι σε θετική κατεύθυνση και τις χαιρετίζω. Επίσης όμως μπορούν να βελτιωθούν πάλι με…δημόσια διαβούλευση για να μας πουν και οι συνάδελφοι τι περιμένουν σαν ανταπόδοση στις εισφορές τους και να το συζητήσουμε στο επιμελητήριο.Αυτό το άγχος να δρομολογηθούν για τις επικοινωνήσουμε μπορεί στο τέλος να τις ακυρώσει στην πράξη.Συγκεκριμένα σε παρόμοιες δράσεις που «τρέχει» το ΤΕΕ ΤΚΜ εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι το σύστημα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν αποδίδει.Χρειάζεται δια ζώσης συμβουλευτική επαφή των υπηρεσιακών στελεχών του επιμελητηρίου με το συνάδελφο. Επίσης οι τηλεδιασκέψεις που έχουμε οργανώσει για τους συναδέλφους των νομών της ΠΚΜ δεν έχουν απήχηση σε συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας.Συνεπώς κατά τη γνώμη μου θα πρέπει παράλληλα και…χθες, να δρομολογηθεί η συνεργασία του επιμελητηρίου με νομικούς και φοροτεχνικούς για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων στα περιφερειακά τμήματά του.
Δεν ξέρω αν θα λάβει κανείς στο ΤΕΕ υπόψιν τα παραπάνω,όμως θεωρώ ότι πολλοί συνάδελφοι τα βρίσκουν λογικά απλώς δεν πιστεύουν ότι μπορεί να μπει μια τέτοια ατζέντα σε αυτό το απαξιωμένο επιμελητήριο των μηχανισμών.Εμείς με την Ανασυγκρότηση Μηχανικών ξεκινήσαμε για να θέσουμε αυτά και πολλά άλλα ζητήματα στο προσκήνιο, με προτάσεις,επιχειρήματα και πολύ δουλειά.Παράλληλα όμως επειδή…the winter is coming και ο κλάδος έχει εκμηδενισθεί οικονομικά, θα κάνουμε και όλες τις παρεμβάσεις στο ΤΕΕ και όπου αλλού χρειάζεται ώστε με κοινή λογική να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα επαγγελματικά προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά στη δουλειά μας..Κάθε βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη!
Συνεχίζουμε…

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account