του Νίκου Γκανίλα, ιδρυτικού μέλους της Ανασυγκρότησης Μηχανικών

Το φιάσκο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, που έσπευσε να προαναγγείλει την έναρξη της ανάκαμψης της οικονομίας (και την έξοδο από την παρατεταμένη κρίση των 6 τελευταίων χρόνων) προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ για το 2016, θυμίζει την λαική ρήση «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Η σπουδή τους να ανακοινώσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία Δ τριμήνου 2016 για το ΑΕΠ, φανερώνει εκτός από επιπολαιότητα και έλλειψη επαφής με την πραγματική οικονομία, και καταδεικνύει τα ακόλουθα :

  1. Αν και η συρρίκνωση ή αύξηση του ΑΕΠ σε τόσο μικρό ποσοστό (της τάξης μεγέθους του  1 % – 0.3 %) δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε ανοήτως από το Κυβερνητικό επιτελείο ως μέσον προπαγάνδισης της επιτυχίας της να βγάλει επιτέλους την οικονομία από το τέλμα της εξαετούς ύφεσης. Μετά την δημοσίευση όμως και των στοιχείων Δ τριμήνου για το ΑΕΠ, τα πράγματα ήρθαν ανάποδα, με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση του πρωθυπουργού, πολλών πρωτοκλασάτων Υπουργών, ακόμη και του Αντιπροέδρου – οικονομολόγου κ. Δραγασάκη, που βιάσθηκε να ειρωνευθεί τα statistics ΤΟΜΣΕΝ. Δυστυχώς η πράξη αυτή αποτέλεσε ακόμη ένα παράδειγμα ΑΚΡΑΙΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ που οδήγησε τον Κυβερνητικό θίασο ΣΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ…
  2. Αν και είναι δευτερεύουσας σημασίας η μικρή αυξομείωση του ΑΕΠ, είναι όμως μεγάλης σημασίας η αιφνίδια επιδείνωση του ΑΕΠ κατά το Δ τρίμηνο 2016 σε τόσο μεγάλο ποσοστό (1.1%), αν συνδυασθεί μάλιστα με το ΟΞΥΜΩΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΝΩ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016 (2%) Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ! Αυτό αναδεικνύει ξεκάθαρα την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, και τις παρενέργειες από την αψυχολόγητη και ατελέσφορη «διαπραγμάτευση» που σέρνεται εδώ και έναν χρόνο ! Ακόμη ότι ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ, με τους πολίτες εύλογα να αναρωτιούνται: ΠΟΣΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ? Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ως αιτίες για την βουτιά του ΑΕΠ, την ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ, την ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, την ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ, αλλά και ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ και οι πάντες (πλην των οικονομολόγων-Υπουργών) αντιλαμβάνονται ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Την ίδια στιγμή οι απλοί πολίτες, διαισθανόμενοι την επανάληψη των έργων και των ημερών του καλοκαιριού του 2015, αντιδρούν με κάθε τρόπο (φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, περιορισμός της κατανάλωσης), συμβάλλοντας άθελά τους στην επί πλέον επιδείνωση.
  3. Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν με απόλυτη βεβαιότητα σε παρόμοια διολίσθηση του ΑΕΠ για το Α τρίμηνο 2017, ενώ για να αναστραφεί αυτή η τάση το Β τρίμηνο 2017 θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε θυσία να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Ήδη όμως πέρασε και ο Μάρτης, ο Τσακαλώτος και η Αχτσόγλου περιφέρονται «μοιραίοι και άβολοι αντάμα»,  οι θεσμοί πηγαινοέρχονται στο HILTON μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του ΣΟΙΜΠΛΕ και την συμπάθεια της ΛΑΓΚΑΡΝΤ, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (για το οποίο είχε πει ο κ. Σαμαράς, ότι θα βρέχει ευρώ και εμείς θα κρατάμε ομπρέλα) έγινε άπιαστο όνειρο και μάλλον δεν το προλαβαίνουμε (γιατί θα το λήξουν πρόωρα οι Γερμανοί), η δε εξαγγελία του κ. Τσίπρα για έξοδο στις αγορές το 2017 θυμίζει το ανέκδοτο με τον Τοτό ! Με αυτά και με αυτά, μάλλον θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΥΚΤΑΙΟ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟ…
  4. Δυστυχώς, ενώ η παρούσα Κυβέρνηση γνωρίζει (?) από πρώτο χέρι τις παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας (αφού ήδη κυβερνά πλέον των 2 χρόνων) και ενώ έχει στην διάθεσή της απεριόριστη τεχνική βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες-τεχνοκράτες (από όλες τις χώρες της Ε.Ε.), που μπορούν να καλύψουν την ανεπάρκεια και ασχετοσύνη των στελεχών της, εν τούτοις ουδέποτε απέκτησε «την κυριότητα» του προγράμματος διάσωσης. Αντίθετα, προτιμά να βαδίζει τον δρόμο του λαϊκισμού και της προσκόλλησης σε ξοφλημένα οικονομικά μοντέλα και των παροχών χωρίς αντίκρισμα, παρά τον δρόμο του εθνικού συμφέροντος και της ταχείας εξόδου από τα μνημόνια. Ήδη με την τακτική της, οδηγεί σε παράταση του Γ μνημονίου (που θα την ονομάσουν «συμφωνία γέφυρα» ή «συμφωνία σωσίβιο» κλπ.), που στην ουσία θα πρόκειται για το κατώφλι του Δ μνημονίου.
  5. Είναι προφανές το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αυτοπαγιδευθεί στις προεκλογικές  της εξαγγελίες. Από τον πατριάρχη του λαικισμού κ. Τσίπρα μέχρι τον τελευταίο Βουλευτή της συγκυβέρνησης, έταξαν στους πολίτες λαγούς με πετραχήλια και εξήγγειλαν στόχους ανεκπλήρωτους που τους βάφτισαν αυταπάτες. Τώρα τρέχουν να καλυφθούν πίσω «από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και την δήθεν «σκληρή διαπραγμάτευση» ενός ανεκδιήγητου οικονομικού επιτελείου που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να εμφανίζει την χώρα ως έναν πλήρως αναξιόπιστο συνομιλητή που διαπρέπει στα ανατολίτικα παζάρια και αποσκοπεί να διαβιώνει στο διηνεκές με δανεικά και αγύριστα  από τους κουτόφραγκους. Από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, κάποιοι εμφανίζονται με «ακαδημαϊκές περγαμηνές» και γνώσεις (Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης, Κατρούγκαλος) και κάποιοι άλλοι (Αχτσιόγλου, Παπανάτσιου Αλεξιάδης) μας προέκυψαν από το πουθενά χωρίς στοιχειώδη εμπειρία και γνώση. Δυστυχώς για τους πολίτες, όσοι εξ  αυτών διαθέτουν τις γνώσεις, είναι ιδεολογικά αγκυλωμένοι και εγκλωβισμένοι στα αριστερά τους οράματα (αρνούμενοι  να συμβιβασθούν και να πορευθούν με το υπάρχον οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη) και ενταγμένοι σε ένα Κόμμα συνονθύλευμα τάσεων και ιδιαιτεροτήτων, καθίστανται ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ. Οι δε υπόλοιποι είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ως στερούμενοι ικανοτήτων και εμπειρίας. Και ενώ σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις απαιτούνται οι ικανότεροι και οι αποτελεσματικότεροι, ο κανόνας στην Ελληνική πολιτική σκηνή είναι δυστυχώς η επικράτηση των μετρίων και των κομματικών!  Η μοναδική τιμωρία γι αυτούς ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ. Τι όμως θα ωφελήσει αυτό, αν προηγουμένως βουλιάξουν την πατρίδα μας ?  

©2020 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account