Αυτή η ομάδα δεν χάνει?

Η Κυβέρνηση, επιχειρεί (εδώ και καιρό) να χειραγωγήσει την τράπεζα προς ίδιον πολιτικό όφελος και να την καταστήσει κομματικό κρατικοδίαιτο παραμάγαζο

Ένα σχόλιο από το Νίκο Γκανίλα- Πολιτικό μηχανικό *

Ενώ έχουν περάσει 8 μήνες από την τελευταία ΑΜΚ της τράπεζας των Μηχανικών, αυτή δεν έχει αποκτήσει ακόμη Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο, που να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει ο σχετικός Νόμος. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κάνουν κουμάντο στην τράπεζα οι μέτοχοί της, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της επιχειρεί (εδώ και καιρό) να χειραγωγήσει την τράπεζα προς ίδιον πολιτικό όφελος και να την καταστήσει κομματικό κρατικοδίαιτο παραμάγαζο (του τύπου της αλησμόνητης ΑΤΕ) και παρουσιάζοντάς την στους πολίτες ως ναυαρχίδα «του παράλληλου τραπεζικού συστήματος» και άλλα ευτράπελα.

Τελευταίο επεισόδιο, η επιλογή της Κυβέρνησης για το νέο διοικητικό σχήμα των κ.κ. Ρουμελιώτη (για την θέση του διευθ. συμβούλου) και Σαπουντζόγλου (γιά την θέση του Προέδρου), επιλογές όμως που έχουν έντονο πολιτικό αποτύπωμα, αφού :
1) ο κ. Ρουμελιώτης έχει μακρά παρουσία στην πολιτική (υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ), ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως Πρόεδρος Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (καθυστερώντας μάλιστα το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΔΑΑ) και ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΑΑ ΣΤΗΝ ΑΜΚ ΤΗΣ Α.Β., με το ποσόν των 9.5 εκατ. Ο σχετικός Νόμος όμως γιά την επιλογή των μελών των διοικητ. συμβουλίων των τραπεζών, ορίζει ότι :
«δεν θα πρέπει να έχουν διατελέσει τα τελευταία 5 χρόνια, σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του Δημοσίου, όπως π.χ. υψηλόβαθμα πολιτικά, κυβερνητικά, κομματικά, στρατιωτικά ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων». Συνεπώς πρόκειται γιά σαφέστατη παράβαση του Νόμου. Εκτός αυτού όμως δεν διαθέτει σημαντική » εκτελεστική και διοικητική εμπειρία σε τραπεζικό οργανισμό», τέτοια που να δικαιολογεί την ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος συμβούλου.
2) γιά τον κ. Σαπουντζόγλου επίσης υπάρχουν αιτιάσεις γιά περιορισμένη επίσης διοικητική εμπειρία, αφού η τελευταία ενεργή συμμετοχή του σε Δ.Σ. τράπεζας, ήταν ως ανεξάρτητο μέλος στο Δ.Σ.της PROTON BANK (της αμαρτωλής τράπεζας Λαυρεντιάδη) που χρεοκόπησε.
Στην προκείμενη περίπτωση βέβαια, οι ανωτέρω έχουν ένα πολύ σοβαρό προσόν :είναι οι εκλεκτοί της Κυβέρνησης, η οποία γιά μία ακόμη φορά παρέκαμψε τις εποπτικές αρχές της ΤτΕ (που εκ του Νόμου γνωμοδοτούν γιά την καταλληλότητα και νομιμότητα των υποψηφίων) και έφερε το θέμα κατ ευθείαν στο Δ.Σ. της τράπεζας, το οποίο στις 7/9/2016 συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο Σαπουντζόγλου και Διευθύνοντα σύμβ. Ρουμελιώτη, αγνοώντας ή αιφνιδιάζοντας τις εποπτικές αρχές.
Έτσι η πολύπαθη τράπεζα, ευρισκόμενη σε διαρκή διοικητική κρίση, ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Δ.Σ. ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 8 ΜΗΝΩΝ. Ενώ αδυνατεί να καλύψει τα αδιάθετα 70 εκατ. της ΑΜΚ και η μετοχή της έχει κατρακυλίσει στα 0.06 ευρώ (έναντι 0.30 ευρώ της ΑΜΚ).
Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαστε, από το πόρισμα ελέγχου που διενήργησαν τα εποπτικά στελέχη της ΤτΕ και του SSM, προέκυψαν δυσμενή στοιχεία γιά την ΑΜΚ, γιά τον βίο και πολιτεία στελεχών προηγουμένων διοικήσεων, για την χαριστική χρηματοδότηση » επιλεγμένου πελάτη» με επιτόκιο 2%, καθώς και όργιο πολιτικών παρεμβάσεων και εμπλοκών, που αναμένεται να προκαλέσουν την εισαγγελική παρέμβαση.
Δεν πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας, η πρόσφατη εμπλοκή της τράπεζας στην έκδοση εγγυητικής επιστολής 3 εκατ. στον κ. Καλογρίτσα γιά την συμμετοχή του στον διαγωνισμό τηλ. αδειών. Στην προκείμενη περίπτωση λέγεται ότι, ως εγγύηση γιά την έκδοση της εγγυητικής δόθηκε ίσο ποσό από δάνειο που χορήγησε η Α.Β. στον κ. Καλογρίτσα, πράγμα που εμείς αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι συνέβη, θα έπρεπε όμως η τράπεζα να το διαψεύσει για να διασφαλίσει όσο κύρος της έχει απομείνει.
Βέβαια μεγάλες απορίες προκύπτουν ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί τον πλειοψηφικό μέτοχο του ταμείου και υποτίθεται ότι έχει το πάνω χέρι στα διοικητικά της τράπεζας. Ο Πρόεδρός του (που είναι και Αντιπρόεδρος της Α.Β., αλλά και ΗΓΕΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΚΜ που είναι η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στην Ν.Δ), ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗΡΊΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, αφού μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει στην επιλογή των κ.κ Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της 7/9/2016, ούτε έχει τοποθετηθεί δημόσια ως προς το αν αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης βλάπτει ευθέως τα συμφέροντα της τράπεζας και του ΤΣΜΕΔΕ, λόγω επιλογής ακατάλληλων προσώπων γιά τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου. Εκτός αν δεν διαθέτει το σθένος να αντιδράσει ή δεν αντιλαμβάνεται τα τεκταινόμενα, πράγμα εύλογο αφού δεν διαθέτει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, αλλά παρ όλα αυτά έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο του Αντιπροέδρου μιάς τράπεζας ( που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο), μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.
12509822_669589303182399_1529312770688463650_n

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ πάντως σκοπεύει να γνωστοποιήσει τις προσπάθειες χειραγώγησης της Α.Β. από την Κυβέρνηση, καθώς και τις παράνομες και παράτυπες ενέργειές της, οι οποίες βλάπτουν την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας και την επένδυση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, απευθύνοντας επιστολές προς όλα τα Κόμματα της αντιπολίτευσης και προς τις εποπτικές αρχές της ΤτΕ, προκειμένου να δοθεί μία οριστική, νόμιμη και ουσιαστική λύση στο διοικητικό πρόβλημα της  τράπεζας.

*  Ο Νίκος Γκανίλας διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και  της ΔΚΜ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account