f99b1da4988799f6ff18ebba742f41d6_XLτου Νίκου Γκανίλα, Πολιτικού Μηχανικού*

Αναμφίβολα ο κλάδος των Μηχανικών υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από όλους τους λοιπούς επιστημονικούς κλάδους, με την πλήρη συρρίκνωση της επαγγελματικής μας ύλης. Οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι απλά μία δικαιολογία γιά να κρατούν ακόμη κάποιοι συνάδελφοι τα γραφεία τους ανοιχτά, προτού ακολουθήσουν το δρόμο της μετανάστευσης (όσοι μπορούν).

Με ποιό τρόπο όμως θα μπορούσε να συμβάλει το θεσμικό μας όργανο (το ΤΕΕ) στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της επαγγελματικής μας ισοπέδωσης? Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε τρείς κατευθύνσεις:

1) ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ με προτάσεις και δράσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας στη
δόμηση, τις υποδομές και την ενέργεια, προσελκύοντας και υποστηρίζοντας μικρές και μεγάλες επενδύσεις, Ελλήνων και ξένων επενδυτών και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε που μπορεί να μας διατεθεί.
2) ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ «ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ» ,παρεμβαίνοντας στην αλλαγή του αναχρονιστικού τρόπου λειτουργίας του και πατάσσοντας τις φαύλες προσωπικές και κομματικές στρατηγικές, που το κατέστησαν εναν φορέα άχρηστο γιά τους Μηχανικούς.
3) ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ σε συνάρτηση με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας και τη βιοσιμότητα του κλάδου γιά τα επόμενα σκληρά χρόνια, επανακαθορίζοντας το ρόλο του.

SPIRTGISΣτην πρώτη περίπτωση, το ΤΕΕ όχι μόνο δεν έχει ασχοληθεί με τον τρόπο που μπορεί να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής και στη χάραξη μιάς ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, αλλά αντίθετα λειτούργησε ενίοτε αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Θλιβερό παράδειγμα η προσπάθεια ακύρωσης της μεγαλύτερης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη (του Ελληνικού, με προοπτική 30000 νέων θέσεων εργασίας) από τον τ. Πρόεδρο ΣΠΙΡΤΖΗ. που εσπευσε να συστήσει επιτροπή εκτίμησης του τιμήματος του Ελληνικού (χωρίς να του ζητήσει κανείς να παίξει το ΤΕΕ ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου), εξαργυρώνοντας τις υπηρεσίες του στον ΣΥΡΙΖΑ με αντίτιμο την Υπουργοποίησή του, ενώ έκρινε άσκοπο να παίξει τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου γιά το καταρρέον ασφαλιστικό μας σύστημα (πράγμα που το ζητουσαν όλοι οι Μηχανικοί). Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η γελοιοποίηση του ΤΕΕ, αφού η επένδυση προχωράει από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό ΣΠΙΡΤΖΗ με το ίδιο τίμημα και χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ανοησίες του.
Στη δεύτερη περίπτωση (της εξυγίανσης του ΤΕΕ),το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις προσωπικές στρατηγικές, στη συμπαιγνία των παρατάξεων κλπ.

 ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ…

αλλά εντοπίζεται και στον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών (κυρίως) οργάνων του ΤΕΕ που κάθε άλλο παρά δημοκρατικός και ουσιαστικός είναι. Ετσι η Διοικούσα σπανίως λαμβάνει αποφάσεις γιά τα σοβαρότατα προβλήματα του κλάδου αφού τα μέλη της σπανίως συμφωνούν (ένα σκηνικό, πιστό αντίγραφο του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος που αδυνατεί να ομονοήσει). Ακόμη αδυνατούν να χαράξουν κάποια πολιτική στο ΤΕΕ παρουσιάζοντας μέτρα και προτάσεις που θα συμβάλουν ατην ανακούφιση των συναδέλφων, και απλά τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
Αλλά και η λειτουργία της Αντιπροσωπείας θυμίζει γενικές συνελεύσεις φοιτητικών παρατάξεων, όπου κάποιες οργανωμένες μειοψηφίες, στο όνομα των «δημοκρατικών διαδικασιών», κωλυσιεργούν και διαλύουν τις συνεδριάσεις, μη σεβόμενοι καν τον κόπο των συναδέλφων που ταξιδεύουν απο μακρυνές αποστάσεις γιά να συμμετεχουν. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα «γύφτικα παζάρια» που γίνονται επί μήνες μετά τις εκλογές μεταξύ των παρατάξεων, προκειμένου να μοιρασθούν οι καρέκλες.

12109194_636465916494738_725060451770970577_nΣτην τρίτη παρέμβασή του το ΤΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του Μηχανικού σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, αλλά και να εξετάσει τη βιοσιμότητα και τις προοπτικές του κλάδου στα επόμενα χρόνια. Εκτός από τη συρρίκνωση της επαγγελματικής ύλης θα πρέπει να εξετασθεί ο ρυθμός παραγωγής νέων Μηχανικών και οι δυνατότητες απορρόφησής τους. Με την εμπειρία του παρελθόντος πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, γραφειοκρατίας, πολυνομίας, πλημμελούς άσκησης του επαγγέλματος, αθέμιτου ανταγωνισμού, αντικρουόμενων συμφερόντων κλπ, επισημαίνοντας ότι γιά πολλά από αυτά είμαστε υπεύθυνοι και οι ίδιοι.

Φίλες και φίλοι Συνάδελφοι,

12202082_10153054460386891_353092575_nείναι σαφές, ότι από τον ιδρυτικό νόμο του σύγχρονου ΤΕΕ (αμέσως μετά τη μεταπολίτευση) έχουν περάσει 40 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια,το άγουρο αυτό φρούτο ωρίμασε και σήμερα πλέον σάπισε. Ειναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη γιά ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΕ, όπως επίσης και Ο ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΑΣ στη σημερινή κοινωνία. Ολα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με τη συλλογική προσπάθεια και όχι με μεμονομένες προσπάθειες ολίγων. Σε μία εποχή μάλιστα πολύ πρόσφορη, όπου ο χρόνος όλων μας περισσεύει λόγω της μηδαμινής επαγγελματικής μας απασχόλησης.
Οι σημερινές δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχονται μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η αμεσότητα επικοινωνίας με κάθε σημεία της πατρίδας μας, σε συνδυασμό με την διαφάνεια που προσφέρει ο δημόσιος διαδικτυακός διάλογος, αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τη ζύμωση των απόψεών μας.

Αυτή ακριβώς είναι Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ στα προβλήματα των Μηχανικών.

*Ο Νίκος Γκανίλας ήταν ιδρυτικό μέλος της ΝΔΦΚ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της ΔΚΜ και τώρα συμμετέχει στην ιδρυτική προσπάθεια της Ανασυγκρότησης Μηχανικών.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account