1620870_1297666230260314_407023234105429603_n

«…πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά…»

του Δημήτρη Μήτρου-μέλους της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και επειδή έχουμε αποκτήσει πολλές λάθος νοοτροπίες, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά.Σε ότι αφορά τον κλάδο? Θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την τήρηση των διαδικασιών και των κανονισμών, στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ και στους κλαδικούς συλλόγους.Για να είναι παραγωγικά και χρήσιμα και να μην κάνουν ότι θέλουν ορισμένα πρόσωπα και «ομαδούλες».

Κάποιος θα πει.Καλά εδώ δουλειά δεν έχουμε, οι διαδικασίες στους φορείς εκπροσώπησης των μηχανικών μας μάραναν…

Θα συμφωνούσα αν οι φορείς εκπροσώπησης δεν λειτουργούσαν πολλές φορές εις βάρος των δικαιωμάτων και των επιδιώξεων του κλάδου. Συνεπώς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες, για να υπάρχει έλεγχος όσων τεχνηέντως τις δυναμιτίζουν για να κάνουν κουμάντο ανεξέλεγκτοι.

1507937_776719002399614_8478626518476069231_n

20/12/2014– 20:00.Συνεδρίαση Αντιπροσωπείας ΤΕΕ με θέμα το ασφαλιστικό. Η αίθουσα σχεδόν άδεια. Στη συνεδρίαση πάρθηκε η τελευταία απόφαση για το ασφαλιστικό από το όργανο…

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ,τη «Βουλή των μηχανικών». Διακόσιοι αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα, που συνεδριάζουν κάθε δύο μήνες χωρίς ουσιαστικά κανένα παραγωγικό αποτέλεσμα για τους μηχανικούς.Ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ κάθε δίμηνο για έξοδα παραστάσεως και οδοιπορικά για να βρεθούν οι αντιπρόσωποι από Αθήνα και περιφέρεια και να πουν τα…νέα τους.Από τη μια η έλλειψη διαδικασιών και στις παρατάξεις,από την άλλη το γεγονός ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη εξαντλούν την…επιμελητηριακή τους δραστηριότητα, στο παραγοντιλίκι και στις συνδιαλλαγές στα…πλαίσια της λειτουργίας της διοικούσας και οι συνεδριάσεις της αντιπροσωπείας αναλώνονται σε παράλληλους μονολόγους.Μέχρι εκεί…

Το αποτέλεσμα??? Π.χ για το ασφαλιστικό η Α/ΤΕΕ δεν έχει επικαιροποιήσει τις θέσεις της από τον Δεκέμβριο του 2014 και όπως πρόσφατα αποκάλυψε δημόσια μέλος της ΔΕ, ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, δεν έχει θέσει στις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν με αφορμή την κατάθεση του τερατουργήματος του Κατρούγκαλου, το αίτημα για ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο ΤΣΜΕΔΕ… (ποιος και με ποιες διαδικασίες, αποφασίζει τι θα πουν οι εκπρόσωποί μας σε αυτές τις συναντήσεις, είναι…άγνωστο). Φανταστείτε να ήσασταν μέτοχοι σε μια εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 με 12 εκατ. ευρώ, που θα λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο.

index

Συνεπώς εφόσον δεν μπορούμε να… καταργήσουμε το ΤΕΕ ,θέλουμε δεν θέλουμε μας εκπροσωπεί απέναντι στην κυβέρνηση και θα εξακολουθήσουμε να το πληρώνουμε, ας το κάνουμε τουλάχιστον παραγωγικό και χρήσιμο για τους μηχανικούς.

Εδώ έρχεται η πρόταση της Ανασυγκρότησης.Έχουμε μια συγκεκριμένη ατζέντα για τα οικονομικά του επιμελητηρίου ,

τα επαγγελματικά δικαιώματα,

το ασφαλιστικό,

την αύξηση της επαγγελματικής ύλης του κλάδου,

τη δημόσια διοίκηση

και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που μπορεί το ΤΕΕ να προσφέρει στον κλάδο.

ef3345c2f12d0025387116fcf5cf41c7-bpfull

«Διαμορφώνουμε τις προτάσεις και το σχέδιο δράσης μας με δημόσιο διάλογο.»

Από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει προτάσεις (δικές μας και άλλων παρατάξεων) σε δημόσια διαβούλευση,τις επεξεργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε το πακέτο των θέσεων και το σχέδιο δράσης μας, που θα τα επικυρώσουμε σε λίγους μήνες στο ιδρυτικό μας συνέδριο,με ανοικτές διαδικασίες. Παράλληλα από τα όργανα διοίκησης, θα προωθούμε αυτές τις προτάσεις για να υλοποιηθούν από το ΤΕΕ και την Πολιτεία, προς όφελος των συναδέλφων και ήδη ασκούμε έλεγχο και τεκμηριωμένο αντίλογο στις αποφάσεις τους, που θεωρούμε ότι δεν είναι συμβατές με τα συμφέροντα του κλάδου.

12509822_669589303182399_1529312770688463650_n

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν οργανωμένα, με σοβαρότητα και σεβασμό στην αντίθετη άποψη που μπορεί να λειτουργήσει βελτιωτικά και για τις δικές μας θέσεις και πρωτοβουλίες.

Το επιμελητήριο και οι φορείς εκπροσώπησης των μηχανικών πρέπει να αναδιοργανωθούν σωστά με θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα πρέπει επιτέλους να αναμορφωθεί για να είναι συμβατό με τον… αιώνα που ζούμε (τηλεδιασκέψεις,ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κτλ) αλλά και να λαμβάνει υπόψη και την…οικονομική κρίση.

Η βοήθεια όλων μας σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη και πολύτιμη.

 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account