banner2Η Ανασυγκρότηση Μηχανικών Ελλάδος, εκφράζει την απογοήτευση της μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕλΕΜ, σχετικά με τις εκλογές προεδρείου στον ΣΠΜΕ. Υβριστικές ανακοινώσεις που προσβάλουν την παράταξη μας, τα μέλη της, αλλά και μέλη άλλων παρατάξεων και έχουν σκοπό να δημιουργήσουν πόλωση θα μας βρίσκουν μονίμως απέναντι. Ανήκουν σε μια άλλη εποχή, εκεί θα μείνουν και δεν πρόκειται να μας σύρουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο. Όσοι επιμένουν σε μικροπολιτικές τακτικές, ας αφήσουν το σύλλογο να ορθοποδήσει  αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους. Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, επαγγελματικός και επιστημονικός, έχει να ασχοληθεί και να διαχειριστεί πολύ σημαντικότερα θέματα.
Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του εκλεγμένου μέλους μας στο ΔΣ του ΣΠΜΕ Αθανάσιου Ροβήλου, με παράθεση των γεγονότων, για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου:

΄΄Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ΄΄  ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟ  ΄΄ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ΄΄   …  Η ΕΠΙΛΟΓΗ   ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της παράταξης ΕλΕΜ, με τίτλο ΄΄οι μάσκες έπεσαν΄΄,  που προφανώς αντιπροσωπεύει το αφήγημα του εκπροσώπου της στο ΔΣ, του ΣΠΜΕ, συναδέλφου Γ. Κυριακόπουλου (ως μοναδικού παριστάμενου από την παράταξη του) και με αφορά πρωτίστως σε προσωπικό επίπεδο και φυσικά από θέση ευθύνης έναντι των μελών της Ανασυγκρότησης Μηχανικών, αλλά και όλων των μελών του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Μετά την πρώτη και άκαρπη συνεδρίαση του ΔΣ, με σκοπό την εκλογή προεδρείου, ακολούθησε ένας κύκλος διερευνητικών  επαφών από τον πλειοψηφούντα συνάδελφο Β. Μπαρδάκη, με σκοπό την σύσταση αναλογικού διαπαραταξιακού προεδρείου.

Η Ανασυγκρότηση Μηχανικών  αντιμετωπίζοντας συλλογικά και με αίσθημα ευθύνης την εκλογή του προεδρείου, με στόχο να αποτελέσει ως παράταξη έναν παράγοντα ουσιαστικής ανασυγκρότησης  του Συλλόγου, ασκώντας έλεγχο, συγκλίνοντας και αποκλίνοντας, έθεσε σε διαβούλευση, για ενδεχόμενη συνεργασία, έναν ΄΄οδικό χάρτη΄΄ ενεργειών με χρονοδιάγραμμα εξαμήνου. Η πρόταση ήταν, ότι εάν δεν γίνουν βήματα με υπαρκτά αποτελέσματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, μετά τη πάροδο του εξαμήνου ο εκπρόσωπος της θα έθετε την παραίτησή του από το προεδρείο, όπως είχα προτείνει και συνεχίζω δεσμευόμενος. Μετά την αποδοχή από τον συνάδελφο Β. Μπαρδάκη, η παράταξη αποφάσισε την στήριξη του, για την συγκρότηση αναλογικού διαπαραταξιακού προεδρείου (όσο το δυνατό περισσότερων παρατάξεων το επιθυμούσαν), το συντομότερο καθώς τρέχουν σοβαρότατα θέματα για τον κλάδο με χρονικές προθεσμίες.

Στην πρώτη ψηφοφορία της 12ης Σεπτεμβρίου, επί 14 παρόντων και με μοναδική πρόταση για πρόεδρο αυτή του  Β. Μπαρδάκη (καθώς ο συνάδελφος Γ. Κοτσαμπασάκης δεν δήλωσε την πρόθεση να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρεία) καταμετρήθηκαν 7 ψήφοι υπέρ και 7 λευκά. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος  της ΕλΕΜ βγήκε  εκτός αίθουσας  ψηφοφορίας παραμένοντας στον προθάλαμο και επέστρεψε αφού είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη εκλογή με 7 υπέρ, 6 λευκά και 1 απών. Ο Σύλλογος πλέον είχε πρόεδρο. Με τη ευγενική στήριξη απουσίας του Γ. Κυριακόπουλου, που θα τον συγχαρώ γιατί βοήθησε στο να βγει η διαδικασία από τέλμα.

Θα θυμάμαι, για αρκετό καιρό, το γλυκύτατο ύφος του συναδέλφου της ΕλΕΜ που είχε όταν έγειρε και κάτι ψιθύρισε στον διπλανά καθήμενο του υποψήφιο πρόεδρο, πριν αποχωρήσει προς διευκόλυνση. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια επόμενη επίσημη επίσης ανακοίνωση, με δύο – τρεις λέξεις μόνο. Το τι ψιθύρισε ο εκπρόσωπος της, πριν δηλωθεί απών. ΄΄Η αλήθεια πονάει΄΄ ,σίγουρα.

 Στη συνέχεια ο Γ. Κυριακόπουλος επέστρεψε στην αίθουσα και ξεκίνησε η εκλογή του Α΄ Αντιπροέδρου. Ο προτεινόμενος από τον νέο πρόεδρο για την θέση, συνάδελφος της ΔΥΝΑΜΗ Σ. Γκουτζαμάνης έλαβε επανειλημμένα 7 ψήφους έναντι 7 λευκών. Στο ενδιάμεσο υπήρξε ένταση μεταξύ του υποψηφίου και του εκπροσώπου της ΕλΕΜ, με τους υπόλοιπους παρόντες να προσπαθούν να μη πάρει έκταση. Εκεί ακούστηκε η έκφραση ΄΄ρίχνεις λάσπη στον ανεμιστήρα΄΄. Δυστυχώς έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται παρά φύση (εννοώ πέραν της βασικής λειτουργίας του για παροχή δροσισμού) και για την εκτόξευση λάσπης κατά το βολικότερο ο ανεμιστήρας, ποτέ όμως με αποκλειστικό δικαίωμα της μοναδικότητας του χειριστή θα συμπλήρωνα. Αλλά ας τον ξαναθυμηθούμε (τον ανεμιστήρα) στο τέλος.

Άστοχη επίσης θα χαρακτηρίσω την αναφορά στην ανακοίνωση για ΄΄υβριστικές συμπεριφορές κάποιων ακραίων΄΄. Εκτός και αν ο πληθυντικός κάτι υποκρύπτει, που μας ξέφυγε. Μια διευκρίνιση δεν βλάπτει.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο λοιπόν, ότι ο συνάδελφος Γ. Κυριακόπουλος δεν αποχώρησε από τη διαδικασία, απεναντίας συμμετείχε εξαιρετικά ενεργά. Διευκόλυνε δια της επιλεκτικής απουσίας του, επανήλθε, συνεχάρη, συμμετείχε ξανά, αποχώρησε με την λήξη της συνεδρίασης.  Πρακτικά της συνεδρίασης, αλλά και πρακτική σκέψη είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη μας.

Επί της ουσίας. Οι χαρακτηρισμοί, μιας άλλης εποχής,  σε επίπεδο ύβρεως του είδους  ΄΄πέσαν οι μάσκες΄΄ , ΄΄ουρές΄΄, ΄΄φερέφωνα΄΄ προσπαθούν να αποδώσουν χαρακτηρισμούς μασκοφόρων, άβουλων, υστερόβουλων σε επιστήμονες, ευτελίζοντας συναδέλφους που στήριξαν την Ανασυγκρότηση Μηχανικών και τον κώδικα αξιών της,  προσβάλουν  την δημοκρατική μας συνείδηση και δεν τιμούν μια παράταξη όπως η ΕλΕΜ που έχει προσφέρει πολλά σε βάθος χρόνου.

Συνάδελφε / συνάδελφοι της ΕλΕΜ (που δεν συνέταξες την ανακοίνωση και πιθανότατα σε προβληματίζει), ουδέποτε φόρεσα ή θα φορέσω μάσκα, ούτε παρωπίδες κάθε είδους,  ούτε θα κρύβομαι πίσω από ανακοινώσεις παρατάξεων. Το αποδεικνύει ο βίος μου, αλλά και όσων με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους.  Σε προσωπικό επίπεδο θίγετε, κατά αήθη τρόπο, η προσωπικότητα και η αξιοπρέπειά μου, αλλά και του μεγάλου αριθμού συναδέλφων που τίμησαν την εκλογική διαδικασία του ΣΠΜΕ. Δεν θα επιστρέψω πίσω τους χαρακτηρισμούς, σεβόμενος όλους εσάς, αλλά δεν θα  τους επιτρέψω σε καμία περίπτωση, καθώς και την στο εξής ανεξέλεγκτη ύβρη από μη ελεγχόμενα ταπεινά ελατήρια, από όπου και αν προέρχεται.

Αν δεν θέλουμε σε σύντομο διάστημα να πούμε ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΠΜΕ, πρέπει άμεσα να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και να  ασχοληθούμε με τα σοβαρά που απασχολούν το σύνολο των συναδέλφων, με στόχο να στηρίξουμε τους αγώνες και τις αγωνίες τους.

Στο εξής πιστεύω κάθε παράταξη θα έχει ακέραια την ευθύνη για κάθε τεχνικό αδιέξοδο, με σκοπό την παρεμπόδιση παραγωγής έργου, στο οποίο θα συμπράττει και οφείλει να το δικαιολογεί επαρκώς και εγγράφως στους συναδέλφους, αναφέροντας και την ενδεχόμενη ζημία.

Αν κάποιοι ακόμα διακατέχονται από σαθρές αντιλήψεις παλιάς κοπής, ας το ξανασκεφτούν. Τους προτείνω ανεπιφύλακτα να αφήσουν φράσεις όπως μάσκες και ανεμιστήρες (νάτο πάλι το μηχάνημα…) στην είσοδο της πόρτας του Συλλόγου και να είναι σίγουροι ότι συνεργαζόμενοι αρμονικά θα είμαστε κάποτε περήφανοι, έναντι των μελών του ΣΠΜΕ,  για τις ενέργειές μας.

Το ατυχές περιστατικό, ας το θεωρήσουμε ως … ουδέποτε κατασκευασμένο.

 

Με συναδελφική εκτίμηση

Αθανάσιος Ροβήλος

Εκλεγμένο μέλος του ΔΣ ΣΠΜΕ

με την Ανασυγκρότηση Μηχανικών

 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account