αρχείο λήψης (1)

Aνακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 24/8/2016.

Με αφορμή την πρόθεση του ΥΠΑΝ και της Υφυπουργού Βιομηχανίας κ. Τζάκρη για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο «ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ», είχαμε επισημάνει, ότι το ΤΕΕ πρέπει να συνεισφέρει στον τομέα αυτόν, όχι μόνο για να τεθούν οι βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και γιατί οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα αποβούν και σε όφελος των Μηχανικών, δεδομένου ότι θα διευκολυνθούν στην άσκηση του επαγγέλματος.
  • Η παρέμβαση του ΤΕΕ θα πρέπει να στοχεύει σε τρεις άξονες : α) στην άρση της πολυνομίας και της ασάφειας των Νόμων (που οπλίζει το χέρι της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς) β)στην καταγραφή όλων των δομών και διαδικασιών που εμπλέκεται ο Μηχανικός, με παράλληλη θεσμοθέτηση ανάληψης περισσότερων αρμοδιοτήτων από τον ιδιώτη και λιγότερο από τις Υπηρεσίες  γ)στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα πρέπει να έχει ρόλο επιτελικό και ελεγκτικό και όχι διεκπεραιωτικό.
  • Με την ανακοίνωσή του το ΥΠΑΝ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις πλέον περίπλοκες και χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες και γνωστοποιεί ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο (με νέα ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι θα εισαχθεί ο σχετικός Νόμος στη Βουλή τον Αύγουστο), και θα αφορά σε τρεις επιχειρηματικούς κλάδους που θα είναι :Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ (που συνεισφέρουν στο 25% του ΑΕΠ).
  • Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι το καυτό πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά, ούτε με τις ηρωικές προσπάθειες μερικών Υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΝ, αλλά ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ που θα προσεγγίζει όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, αφού σε πολλές περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται. Δυστυχώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε δει και ακούσει ούτε από την Κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση.
  • Θεωρούμε πάντως τελείως απαράδεκτο το γεγονός της παντελούς απουσίας των θεσμικών οργάνων των Μηχανικών από τις παραπάνω διαδικασίες, αφού οι Μηχανικοί είναι εκείνοι που, κατά κανόνα, καλούνται να διεκπεραιώσουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες και γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα και τις παθογένειες μηχανισμών και υπηρεσιών.

Δυστυχώς η ευθύνη για την απουσία των Μηχανικών βαρύνει εν μέρει το ΥΠΑΝ και κατά το μεγαλύτερο μέρος το ΤΕΕ, που (πολύ πιθανόν) θεωρεί τέτοιου είδους διαδικασίες επουσιώδεις και κατώτερες του κύρους του, ώστε να κάνει τον κόπο να τις συμπεριλάβει στην ατζέντα του. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν δικαιολογίες για την απαξίωση του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου του κράτους, και για την ανυποληψία του στην κοινωνία. Αυτό θα συμβαίνει, όσο οι Μηχανικοί θα εκλέγουν στη διοίκηση του ΤΕΕ  ανύπαρκτες ηγεσίες και Προέδρους που δεν έχουν επαφή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι.

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account