Η αντιπροσωπεία της περασμένης Κυριακής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα στο ΤΕΕ. Τακτικισμοί και υπολογισμοί με φόντο…τη διατήρηση ή την απόκτηση μιας…καρέκλας ή μιας αντιμισθίας, ιδεοληψίες, πολιτικός και προσωπικός εγωισμός, δεν έδωσαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή-την προσπάθεια για να συμμαζέψουμε την κατάσταση.Παρόλα αυτά το κλίμα αλλάζει.Ήδη πλειάδα αντιπροσώπων από πολλές παρατάξεις συνυπέγραψαν και ψήφισαν την πρότασή μας.Βασικά στοιχεία της μπήκαν με αλλαγές στην τελική απόφαση.

 

Όμως ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.
Η ημέρα και η ώρα στην οποία προγραμματίσθηκε η Αντιπροσωπεία ήταν παραδοσιακά…αντιπαραγωγικές. Αρχικά η πρόσκληση ανέφερε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.Στη συνέχεια το…βράδυ του Σαββάτου με επείγον email οι Αντιπρόσωποι ειδοποιήθηκαν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις…10. Το αποτέλεσμα ήταν να συμπληρωθεί η απαραίτητη απαρτία των 101 μελών από τα 200 λίγο πριν τις… 12. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση για την εκλογή αντιπροέδρου και ειδικού γραμματέα της ΔΕ και θα μπορούσε η συνεδρίαση για το ΤΣΜΕΔΕ να γίνει παράλληλα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

 

Προς συζήτηση όπως ορίζει ο κανονισμός πριν τη συνεδρίαση κατατέθηκαν πέντε εισηγήσεις για να αποφασίσει η Αντιπροσωπεία το τι θα πράξει το ΤΕΕ, ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων στο Ασφαλιστικό και στην Τράπεζα Αττικής. Οι εισηγήσεις ήταν:

  • από την επιτροπή ειδικού σκοπού για το ασφαλιστικό που έχει συστήσει το ΤΕΕ
  • από τις Αριστερές Συσπειρώσεις
  • από τη Πανεπιστημονική
  • από το συνάδελφο Γιανναδάκη και ομάδα Αντιπροσώπων
  • και η δική μας εισήγηση από το συνάδελφο Μουρμουρή και την οποία συνυπέγραψαν και ακόμη 13 αντιπρόσωποι είτε ανεξάρτητοι είτε αντιπρόσωποι που ανήκουν σε παρατάξεις.

(Τις εισηγήσεις και τους υπογράφοντες των πέντε εισηγήσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ανασυγκρότησης εδώ).

Από την αρχή είχαμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η εισήγησή μας είναι συμπληρωματική σε όποιο διεκδικητικό πλαίσιο θα έθετε η βασική εισήγηση που θα ετίθετο προς συζήτηση.Παρόλα αυτά αποδείχθηκε ότι η εισήγηση της επιτροπής ειδικού σκοπού του ΤΕΕ δεν είχε την υποστήριξη ούτε του συνόλου των μελών της, πόσο μάλλον της ΔΕ ΤΕΕ….Εμείς προτείναμε με την εισήγησή μας το αυτονόητο, να υπάρξει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ τεχνοκρατική χρηματοοικονομική και νομική συμβουλή προς το ΤΕΕ για το ταμείο,την περιουσία του και την τράπεζα. Ότι δηλαδή θα έκανε κάθε ιδιώτης ή επιχείρηση για τη διασφάλιση της περιουσίας του.
Όπως ορίζει ο κανονισμός για τις εισηγήσεις έγιναν διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι ότου να συγκεντρώσει κάποια το 50%+1 των ψηφισάντων. Η πρόταση του συν. Γιανναδάκη τελικά συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό.
Στη συνέχεια θέσαμε το θέμα ότι με τροπολογία μπορούν να συμπεριληφθούν στην τελική απόφαση βασικά στοιχεία της πρότασής μας και από το βήμα ο συν. Γιανναδάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με την επιλογή νομικού και οικονομικού συμβούλου για τα θέματα ΤΣΜΕΔΕ, με τη διαφορά ότι πρέπει η πρόσληψη να γίνει από το ΤΣΜΕΔΕ, γιατί σύμφωνα με τη γνώμη του υπάρχει νομικό πρόβλημα στο να κάνει το ΤΕΕ το σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Άλλωστε και στην εισήγησή του έκανε λόγο για συνδρομή συμβούλου για τα οικονομικά.Ακόμη συμφώνησε στην πρόταση μας για διερεύνηση της πιθανότητας αξιοποίησης μέρους των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, σε προγράμματα που θα ενισχύσουν μικρά ιδιωτικά έργα και θα δημιουργήσουν επαγγελματική ύλη για τους συναδέλφους.
Επίσης απαντώντας σε ερώτημα του συν. Ακριτίδη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών δήλωσε ότι τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν άμεσα.
Αναμένουμε δημοσίευση της τελικής απόφασης από το προεδρείο της Α/ΤΕΕ για να δούμε αν θα ενσωματωθούν τα παραπάνω και κυρίως αν θα εφαρμοσθούν.Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα.
Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

  • Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι με κύρια ευθύνη του πρόεδρου της, η ΔΕ ΤΕΕ δεν έφερε καμία εισήγηση στη συνεδρίαση,σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή
  • Την ημέρα που οι εφημερίδες έγραφαν ότι η τράπεζα Αττικής χρειάζεται 1δις αντί για 434 εκ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, από το βήμα ο εκπρόσωπος της ΔΚΜ στην επιτροπή ειδικού σκοπού, μας δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε και επομένως ισχύει η περσινή απόφαση της Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό.Μάλιστα χωρίς να είναι Αντιπρόσωπος, μας είπε ότι η…περσινή απόφαση είναι και η…τωρινή πρόταση της ΔΚΜ, η οποία βέβαια δεν… κατατέθηκε εμπρόθεσμα μαζί με τις άλλες πέντε εισηγήσεις όπως ορίζει ο κανονισμός.
  • Από τα 200 μέλη της Αντιπροσωπείας μετά βίας συγκεντρώθηκαν μετά από δύο ώρες τα απαιτούμενα 101 για απαρτία. Αν τελικά σε ένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει προσέλευση μήπως τελικά έχουμε δίκιο όταν προτείνουμε να γίνει το όργανο εκατονταμελές, να γλυτώσει και το επιμελητήριο τα έξοδα;
Το γενικότερο συμπέρασμα από την συνεδρίαση της Κυριακής είναι αυτό που αναφέρουμε στην εισαγωγή. Θέλει δουλειά και συνεχή προσπάθεια για να ακυρώσουμε πρακτικές δεκαετιών στο ΤΕΕ και να πετύχουμε αποτελέσματα.Οι Αντιπρόσωποι που συνυπέγραψαν και υποστήριξαν την εισήγησή μας δεν…προσχώρησαν φυσικά στην Ανασυγκρότηση Μηχανικών, αλλά αναγνώρισαν ότι αυτό που προτείναμε θα το έκαναν και οι ίδιοι για τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους.
Το περασμένο Σ/Κ κάναμε το πρώτο βήμα στην Α/ΤΕΕ, που αιφνίδιασε πολλούς βολεμένους, με προτάσεις που βασίζονται στην κοινή λογική.
Με τη στήριξή σας, συνεχίζουμε…
Ανασυγκρότηση Μηχανικών
Εκπροσωπούμε Μηχανικούς

 

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account