Ανακοίνωση της Ανασυγκρότησης Μηχανικών 13 3 2018

Μετά από διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις για την εκκίνηση του προγράμματος έφτασε η 28η Φεβρουαρίου  ημερομηνία επίσημης έναρξης, αναβλήθηκε αρχικά για την 8η Μαρτίου, και λίγο ακόμη για να διαβάσουν οι ιδιώτες που δεν θα έχουν σύμβουλο έργου , το Σ/Κ (δελτίο τύπου Υπουργείου)  για 12Η Μαρτίου  ,όμως οριστικά θα ξεκινήσουμε σήμερα  Τρίτη 13 (μάλλον Γρουσούζικη μέρα ) για αυτό από το πρωί έχει καταρρεύσει η σελίδα. (Τελικά την ίδια μέρα, αφού είχαμε εκδώσει την παρούσα ανακοίνωση, δόθηκε παράταση και έγινε πρόβλεψη για νέες προθεσμίες υποβολής ανά γεωγραφική περιοχή).

Στη χώρα όπου η κανονικότητα, ο προγραμματισμός , η επιστημονική προσέγγιση και η λύση των προβλημάτων είναι έννοιες μάλλον άγνωστες στους διοικούντες , αλλά και στους κατεξοχήν αρμόδιους (ΤΕΕ) , η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός,οδηγούν στην σημερινή τραγελαφική κατάσταση.

Το Εξ’ Οικονομώ ΙΙ, το οποίο  παρουσιάστηκε ως το μάνα εξ ουρανού στον απλό πολίτη  στη μάχη του για εξοικονόμηση πόρων με ταυτόχρονη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατοικίας του, μάλλον οδηγείται σε παρωδία.

Οι προϋποθέσεις  των όρων συμμετοχής , τα βήματα της διαδικασίας, οι προτεινόμενοι χρόνοι υλοποίησης, οι διαθέσιμοι πόροι σε σχέση με τις ανάγκες, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων και τέλος ο χρόνος εκταμίευσης της επιδότησης  , που στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει σε περίπου 8-10 μήνες από την ένταξη στο πρόγραμμα και αφού έχουν εξοφληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποσοστό που είναι εκτός επιδότησης (θυμίζουμε ότι στο εξ οικονομώ Ι με διαφορετικές συνθήκες στην οικονομία υπήρχε προκαταβολή), δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για την πορεία του προγράμματος .  Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν , παραπέμπουν στις προσδοκίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού , όπου μετά από 5 μήνες λειτουργίας της αντίστοιχης διαδικασίας και μετά από 14000 αιτήσεις, μόνο 17 έχουν ολοκληρωθεί και από αυτές σε μόνο 2 εμπλέκονταν τράπεζες.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία του προγράμματος και εγκαίρως έχουν εντοπίσει και καταθέσει τους προβληματισμούς τους , τόσο για τον τρόπο υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων (αριθμός προτεραιότητας), για το ύψος και την κατανομή των πόρων, για τη λειτουργία των υποστηρικτικών ηλεκτρονικών συστημάτων (πλατφόρμα αιτήσεων και πλατφόρμα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών )

Οι πιθανότητες αποτυχίας του προγράμματος , σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί , θεωρούμε ότι είναι δυστυχώς υψηλές.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τους πολίτες , των οποίων τις υποθέσεις θα διαχειριστούν , γιατί κινδυνεύουν να χρεωθούν , λάθη και παραλείψεις των πελατών τους και της πολιτείας.

Το ΤΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει άμεσα σε συνεργασία με το υπουργείο helpdesk υποστήριξης των συναδέλφων και παρατηρητήριο συλλογής των προβλημάτων υλοποίησης του προγράμματος από όλη τη χώρα. Θα θέσουμε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του.

Επειδή η Καλή μέρα από την αρχή φαίνεται, στην προκειμένη,  δυστυχώς ξημέρωσε  συννεφιασμένη!

©2021 Ανασυγκρότηση Μηχανικών

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account